НОВИНИ

Нова технология позволява на парализирани хора да проходят

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
19:07, 20.10.2024
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Нова технология позволява на парализирани хора да проходят отново. Тя е разработена от екип учени в Швейцария, като в техническия екип има и българин. Учените успяват да възстановят дигитално връзката между мозъка и гръбначния стълб като "безжичен" мост.

Мая Димитрова разговаря с неврохирурга проф. Джоселин Блок. Тя бе в България по покана на Европейски конгрес по неврохирургия, който се проведе в столицата.

"Преди 12 години преживях инцидент, гръбначният ми стълб е увреден и вече не мога да си движа краката", разказа Герт Ян - пациент.

"Проф. Джоселин Блок: Имаше някаква чувствителност, но не ходеше.
БНТ, Мая Димитрова: А сега ходи?
- Да, не като вас и мен, ходи с проходилка, но ходи. Много по-независим е.
- Това звучи като нещо наистина голямо?
- Да", каза проф. Джоселин Блок - Катедра по неврохирургия, Университетска болница Лозана.

Десетилетия отнема на екипа на проф. Блок да създаде технологията, която вдига на крака парализирания Герт Ян.

"Терапията има два етапа - първият засяга гръбначния стълб. Имплантира се невростимулатор, чрез който се постига възможност за движение и регулиране на кръвното налягане. Поставянето на електроди на мозъка е следващият етап - те разчитат сигналите и предават командата към стимулатора на гръбначния стълб. По този начин всичко се случва естествено", обясни проф. Джоселин Блок - Катедра по неврохирургия, Университетска болница Лозана.

"Най-голямата изненада за мен беше, че само два дни след операцията - за кратко, но можех да командвам движенията си", споделя Герт Ян.

Той е първият пациент с имплантирани електроди. Прохождането обаче не се случва изведнъж. Нужни са месеци тренировки, за да се възстанови напълно двигателната активност.

"При хората с напълно увреден гръбначен мозък са нужни повече тренировки. Това, което наблюдаваме, е, че ако увреждането не е пълно, след периода на тренировките, човекът може да ходи без да е нужно невростимулторът да е включен. При пълно увреждане, ходите само докато работи машинката в мозъка", подчерта проф. Джоселин Блок - Катедра по неврохирургия, Университетска болница Лозана.

Технологията би могла да намери приложение и при болни от Паркинсон и при хора, обездвижени от инсулт. Проучванията все още продължават, чака се окончателно одобрение от здравните регулатори. До 3-4 години тя може да е достъпна за пациентите.

"Няма да е утре, но тази нова технология дава надежда на тези пациенти, за които досега нямаше надежда да подобрят състоянието си", обобщи проф. Блок.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уилиам Чолов завоюва сребро от европейското първенство по бокс
Уилиам Чолов завоюва сребро от европейското първенство по бокс
Рилски спортист мина по трудния път срещу Левски
Рилски спортист мина по трудния път срещу Левски