НОВИНИ

Каква е връзката на крал Стефан Милутин с българската царска династия?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
15:50, 29.10.2021
9225
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Българската православна църква отбеляза днес 700 години от успението на св. крал Стефан Милутин. Неговите мощи се съхраняват в столичната църква "Св. Неделя".

След тържествената литургия по традиция в олтара на храма беше извършено преобличането на мощите на светеца. След това миряни и свещеници се включиха в литийно шествие, което се прави за първи път. То мина по централните софийски улици и след това отново върна мощите на светеца в църквата.

Стефан Милутин е сръбски крал, царувал през 14 век. Той построил десетки църкви и манастири, а след смъртта му е канонизиран за светец.

Мощите на свети Стефан Милутин били пренасяни многократно докато през 1460-та година се озовали в Софийско. Освен наследник на византийски императори, според историческите източници той е и пра-пра внук на българския цар Иван Владислав.

Каква е връзката на крал Стефан Милутин с българската царска династия?

Българският цар Иван Владислав управлявал от 1015-та до 1018-та година. Скоро след смъртта му България пада под византийска власт. Вторият му син е Алусиан, който е приютен във византийския двор. Сред децата му е Анна Алусиан, която се омъжва за византийския император Роман IV Диоген. Техен син е Константин Диоген.

Константин Диоген пък се жени за Теодора Комнина /сестра на император Алексий Комнин/.Тяхна дъщеря е Анна Диогениса.

Оттук линията тръгва към сръбския кралски двор. Анна Диогениса се омъжва за великия сръбски жупан Урош Първи Вуканович. Имат най-малко пет деца като историята твърди, че вероятно тя е майка на и шесто дете от Урош - син на име Завида.

Завида е жупан на Захумлие. Най-младият му син е Стефан Неманя, който става Велик жупан на Велико княжество Сърбия. Той е и родоначалник на династията на Неманичите.

Вторият му син е Стефан Пръвовенчани, който става сръбски крал и управлява от 1217-та до 1228-ма година. Един от синовете му е крал Стефан Урош, управлявал Сърбия от 1243-та до 1276-та година.

Неговият втори син е Стефан Милутин, който също е крал на Сърбия от 1282-а до 1321-а година.

Така в генеалогията Иван Владислав и Стефан Милутин са разделени от осем поколения. И от една историческа питанка- бил ли е наистина Завида син на Анна Диогениса?

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стоилов: Не отговаряме на критерия "Левски"
Стоилов: Не отговаряме на критерия "Левски"
Лапорта призна: Трябваше по-рано да уволним Куман
Лапорта призна: Трябваше по-рано да уволним Куман