НОВИНИ

Какви данъчни облекчения можем да ползваме с подаването на годишна данъчна декларация?

данъчните закони бюджетната комисия обсъжда промените
bnt avatar logo
от БНТ
15:41, 11.01.2024
Чете се за: 05:07 мин.
У нас
Слушай новината

Над 2000 души подадоха данъчни декларации през първия ден от данъчната кампания 2024 г., която традиционно стартира на 10 януари, съобщават от НАП. През последните 24 часа близо 1500 данъкоплатци са избрали Портала за електронни услуги, за да декларират доходите си и да заявят ползването на различни данъчни облекчения.

От приходната агенция напомнят, че гражданите, които желаят да намалят общата си годишна данъчна основа за 2023 г., попълват Приложение № 10 от формуляра по чл. 50 от ЗДДФЛ. Лицата, извършващи дейност като търговци, едноличните търговци и земеделските стопани, избрали този ред на облагане, подават декларациите си от 1 март до 1 юли, тъй като тази година 30 юни е неработен ден.

И през тази година лицата, получили облагаеми доходи през 2023 г., ще имат възможността да намалят данъчната си основа с предвидените в закона данъчни облекчения.

Видове данъчни облекчения:

  • данъчно облекчение за деца и за деца с увреждания

От приходната агенция очакват отново завишен интерес към данъчното облекчение за деца и за деца с увреждания, поради запазване на размера на сумите, които се приспадат от годишните данъчни основи за 2023 г. В зависимост от облагаемите доходи на родителите за миналата година, те ще получат съответно до 600 лв. за едно дете, до 1200 лв. за две и до 1800 лв. за три и повече деца. За отглеждане на едно дете с увреждания сумата за получаване е до 1 200 лв.

  • данъчно облекчение за ремонт и/или подобрения на собствено жилище

Гражданите могат да се възползват и от данъчното облекчение за ремонт и/или подобрения на собствено жилище за направените през 2023 г. плащания за труд в общ размер до 2000 лв. За да получат до 200 лв. данъчна отстъпка, е необходимо собствениците да разполагат с документи, удостоверяващи плащането за труд.

  • данъчно облекчение за млади семейства

Младите семейства могат да намалят годишната си данъчна основа с лихвите, заплатени по първите 100 000 лева от главницата по ипотечен кредит за закупуване на жилище. За да ползват това данъчно облекчение, те трябва да са съпрузи, поне единият от тях да не е навършил 35 години към датата на сключване на договора за ипотека и жилището да е единствено за семейството.

  • данъчно облекчение за намалена работоспособност

Облекчението за намалена работоспособност е за лица с 50 и над 50 на сто инвалидност и им дава възможност да намалят данъчната си основа със 7920 лв.

  • данъчно облекчение за доброволно осигуряване

С направените през годината лични вноски за допълнително доброволно осигуряване в общ размер до 10 на сто може да се намали сумата от годишните данъчни основи. Тази сума може да бъде намалена в общ размер до 10 на сто и за лични вноски за доброволно здравно осигуряване и премии/вноски по договори за застраховки „Живот“.

  • данъчно облекчение при купуване на осигурителен стаж при пенсиониране

Данъкоплатците, които през годината закупуват осигурителен стаж при пенсиониране също могат да намалят данъчната основа с размера на направените вноски.

  • данъчно облекчение за дарители

Лицата, които през 2023 г. са правили различни дарения, като например на Национална здравноосигурителна каса - за дейности във връзка с лечението на деца, финансирани с трансфери от бюджета на Министерството на здравеопазването и/или Център за асистирана репродукция, дарения за култура или в полза на болници, социални домове, БЧК и т.н., имат възможност да намалят данъчната си основа с общо до 65% след като приложат към годишната данъчна декларация копия на документи, удостоверяващи статута на лицето, което получава дарението, и че то е получено.

Ако, след ползването на данъчните облекчения се формират суми за възстановяване, те се изплащат в срок от 1 месец след подаването на декларацията.

Едно от най-важните условия за ползване на данъчните облекчения е лицата да нямат публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение. От НАП съветват преди да заявят ползването на данъчно облекчение да проверят с персонален идентификационен код (ПИК) данъчно-осигурителната си сметка онлайн за задължения, за да избегнат неудобства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марко Одермат спечели спускането във Венген
Марко Одермат спечели спускането във Венген
Еврокомисарят Дидие Рейндърс e кандидат за генерален секретар на Съвета на Европа
Еврокомисарят Дидие Рейндърс e кандидат за генерален секретар на Съвета на Европа