НОВИНИ

Какви са нагласите в Сърбия ден преди парламентарните избори

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
08:11, 20.06.2020 (обновена)
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Едно денонощие остава до парламентарните избори в Сърбия - първи по рода си в Европа след началото на ограничителните мерки срещу коронавируса преди три месеца.

Сондажите сочат, че управляващата консервативна Сръбска прогресивна партия на президента Александър Вучич ще спечели над 50% от гласовете.

Гласоподавателите оценяват, че правителството е действало ефикасно срещу пандемията посочва Ройтерс. Всеки пенсионер получи по 130 евро, а всеки пълнолетен - по сто евро. Кабинетът обяви пакет от над 5 милиарда евро в подкрепа на бизнеса.

Александър Вучич - президент на Сърбия: Не бива и няма да предлагаме лекомислено в тази кампания лесен живот на хората. Не, трябва да предложим продължаването на сериозни, отговорни реформи. Ще предложим работа, усилен труд и борба.

Коалиционният партньор на Вучич - Социалистическата партия - вероятно ще е втора политическа сила с около 10 на сто от вота, на трето място остава опозиционната дясно-центристка партия на Александър Шапич.

Перо Джиганович - 78 г., пенсионер: Александър Вучич! Ако имах хиляда гласа, за него щях да ги дам, вярвайте ми!

Опозиционни формации призоваха за бойкот на вота с аргумента, че той няма да е свободен и честен заради пълния контрол на президента над медиите.

Драган Джилас - лидер на опозиционната партия "Свобода и справедливост": От четири години ни няма дори и за секунда по никоя частна телевизия, няма ни и по обществената телевизия. Всеки ден сме подложени на атаки от функционери на управляващата партия и от нейните медии. Така че нищо няма да се промени в Сърбия - Вучич държи абсолютната власт и ще я държи и занапред.

Гласоподавателите подкрепят и усилията на управляващите за членство в Европейския съюз, при запазване на здрави връзки с Русия и Китай, посочва Ройтерс. Новото правителство обаче ще се изправи пред засилен натиск от Запада да признае независимостта на Косово като ключово условие за регионалната стабилност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майк Помпео предупреждава Европа за връзките с Китай
Майк Помпео предупреждава Европа за връзките с Китай
Бразилия с над 1 милион заразени с коронавирус
Бразилия с над 1 милион заразени с коронавирус