НОВИНИ

Какви са причините за спад на инвестициите в енергетиката?

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:43, 20.06.2024
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Липсата на стабилно законодателство в сферата на енергетиката е една от причините за по-бавното правосъдие и намаляването на интереса на бизнеса за инвестиции у нас. Около това мнение се обединиха представители на Американската търговска камара в България и Асоциацията на българските административни съдии, които днес проведоха поредна кръгла маса. Целта на срещата е чрез диалог да се стигне до идеи за решение на вече съществуващи.

"Повечето законодателни поправки в сферата на енергетиката през последните години се правят за достигането на една цел - свободния пазар на ток, обясниха от асоциацията на административните съдии. Те обаче обърнаха внимание на честотата на промените", каза Любомир Гайдов, председател на УС на АБАС.

"Само към 58 пъти към момента е променян законът за енергетиката и повече от 20 пъти - законът за възобновяемите източници", добави той.

Това от своя страна забавя решението на спорове заведени по съответните закони.

"Трябва да направим възможното да бъдем чути от администрацията и парламента, че имаме нужда от стабилност, но и не само стабилност, но и справедливост в работата на всеки един държавен орган особено в сектора на енергетиката", каза Любомир Гайдов.

Като проблем от бизнеса пък посочиха липсата на тълкувателна практика по отношение на енергийното законодателство и актовете свързани с него.

"Кои дела следва да бъдат гледани от върховният административен съд на първа инстанция в тричленен състав и на втора касационна на петчленен и кои дела следва да се гледат на първа инстанция от административните съдилища и съответно като касационна от тричленния състав", посочи Антон Кръстев.

Именно това лутане между съдилищата в момента води и до забавяне на делата с между шест месеца и една година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любомир Епитропов стана европейски шампион на 200 м бруст и покри олимпийски норматив "А" за Игрите в Париж
Любомир Епитропов стана европейски шампион на 200 м бруст и покри олимпийски норматив "А" за Игрите в Париж
Доналд Съдърланд почина на 88-годишна възраст
Доналд Съдърланд почина на 88-годишна възраст