НОВИНИ

Войната в Украйна: Какви са уроците на бомбоубежището?

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:13, 20.06.2024
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Слушай новината

Сигналите за въздушна тревога в района на Одеса продължават. Снощи в града за кратко беше евакуирана операта. Днес беше евакуирана и болградската гимназия "Георги Стойков Раковски". Заради войната десетки ученици вече са избягали.

Пореден сигнал за въздушна тревога изпразва класните стаи на гимназията в Болград. В небето е засечен изтребител МиГ 31.

При въздушна тревога децата от болградската гимназия имат няколко минути, за да се скрият в столовата, която е превърната в бомбоубежище. Животът под звука на сирените и без електричество отдавна се е превърнал в рутина. Някои прекарват времето в игра на шах, други пък си пишат с приятели, които вече са избягали от Украйна.

"Може да бъде час, два, три. Чакаме завършване на тревогата. Привикнахме.

- Страхувате ли се?

- И да, и не", споделя Руслан - ученик.

"Учим дистанционно. Това много се отразява на знанията. Нямам мероприятия. Балове. Заради войната това приключи", каза Карина - ученичка.

"Някога се случва по пет-шест пъти на ден. Понякога няма. Приспособяваме се. Ние сме по-далеч от линията на фронта, не се страхуваме. Ако има обстрели обикновено са в района на Одеса и Измаил", разказва Вадим - учител по история на Украйна.

В гимназията учат 400 деца. Всеки клас изучава български език, а в по-горните класове също български традиции и обичаи. Заради войната вече 20 деца са напуснали. Въпреки това те продължават да се обучават онлайн, за да не късат връзката с дома.

"По време на тревогата ние с децата трябва да се спуснем в убежището. Там да проведеш пълноценен учебен процес е много тежко. Влияе зле на мотивацията и нервната си система. Ние учителите се опитваме да се справим някак си", уточни Снежана Скорич - директор на гимназията в Болград.

Снощи заради въздушна тревога беше евакуирана за кратко и операта в Одеса, където публика и музиканти трябваше също да се скрият в бомбоубежище.

"Всички бяхме за около половин час в укритието. Най-важното не е, че ние журналистите сме били подложени на тези атаки, а че нашите сънародници около 150 000 българи в Одеска област непрекъснато страдат от липсата на електричество и въздушни атаки", каза Кирил Вълчев - генерален директор на БТА.

Само за денонощие в област Одеса бяха регистрирани над четири предупреждения за атаки с дронове, ракети и опасност от засечени изтребители.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж уби жена си и се самоуби в Бургас
Мъж уби жена си и се самоуби в Бургас
Консерваторите и реформистите са трета сила в ЕП
Консерваторите и реформистите са трета сила в ЕП