НОВИНИ

Вълна от протести във Франция след брутално изнасилване на еврейско момиче от малолетни

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:01, 20.06.2024
Чете се за: 03:55 мин.
По света
Слушай новината

Франция е разтърсена от чудовищно престъпление, извършено от деца. Две 13-годишни момчета нападнали и изнасилили 12-годишно момиче в парижко предградие. Причината - тя била от еврейски произход. Ужасяващият случай провокира както вълна от протести, така и остри реакции в целия политически спектър на страната.

Събота вечер - парижкото предградие Курбвоа. 12-годишно момиче от еврейски произход се прибира към дома си. Минава през парка, където среща три момчета на 12 и 13 години - познавала един от тях бегло. Започнали да я обиждат и я принудили да отиде с тях в изоставена сграда в близост.

Бивша детска градина - тук се разиграва кошмарът, който завинаги ще бележи живота ѝ. Тримата нападатели започват да я удрят, обвиняват я, че не иска да признае, че е еврейка. Заплашват я, че ще я оберат и запалят, двама от тях многократно я изнасилват. Казали ѝ, че ако отиде в полицията, ще пострада семейството ѝ. Но тя все пак съобщила за нападението.

Случаят шокира френското общество. "Това можеше да е сестра ти" скандират стотиците протестиращи, които се събраха в Париж, за да изразят съпричастността си с момичето и близките ѝ.

"Имам дъщеря на 13. Като родител, но и като еврейка, но най-вече като родител - покрусена съм", каза Сидни Азулай, протестираща.

Франция, където живее най-голямата еврейска общност извън Израел и Съединените щати, отчита близо 300% ръст на престъпленията, извършени от антисемитски подбуди само за изминалата година. 13% от тях - в училищата.

"В страната ни има хора, които очакват френските евреи да поемат отговорност за войната в Газа. Точно това се е случило с това 12-годишно момиченце. Какво очаквате да каже тя за конфликт, който се разиграва на 4000 км от нея", попита Йонатан Арфи, председател на Асоциацията на евреите във Франция.

На заседание на правителството президентът Еманюел Макрон нареди в училищата да се обърне специално внимание на покачващите се нива на омраза дори сред най-младите. Двама от нападателите ще бъдат съдени. Трето момче е задържано, а след това освободено.

"Случилото се е отвратително, непоносимо и неописуемо. Нападателите ще получат много тежки присъди, без право на обжалване. Обръщам се към политическите лидери - стига сме толерирали антисемитската реторика. Стига сме позволявали в страната да се създават настроения, които са дори смъртоносни", каза Габриел Атал, министър-председател на Франция.

Лидерът на крайната десница Жордан Бардела обвини властите, че са допуснали в страната да има ръст на престъпността.

"Няма място в страната ни, където французите да са в безопасност. След 7 октомври антисемитските настроения се разпространяват със застрашителна и притеснителна скорост. Да върна сигурността - това ще бъде основният ми приоритет", посочи Жордан Бардела, лидер на "Национален сбор".

Темата за ескалиращото насилие и престъпленията от омраза срещу евреи бележи и кампанията за предстоящия в края на месеца предсрочен парламентарен вот. Критиците на крайнодесните предупреждават, че ако те спечелят изборите, подобни случаи ще зачестят.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чудото на Дания в лицето на Кристиан Ериксен (ВИДЕО)
Чудото на Дания в лицето на Кристиан Ериксен (ВИДЕО)
ЦСКА обяви част от контролите си за лятната подготовка
ЦСКА обяви част от контролите си за лятната подготовка