НОВИНИ

След избора на председател на НС: Има ли шансове за съставяне на редовен кабинет?

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:05, 20.06.2024
Чете се за: 05:30 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

След като вече има избран председател на 50-ото Народно събрание, има ли шансове за съставяне на редовен кабинет?

Ние вече сме на избори, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Каза още, че не се е срещал нито със Слави Трифонов, нито с Тошко Йорданов от "Има такъв народ", нито с който и да е, за да търси подкрепа.

Разкритикува ПП-ДБ, че Кирил Петков остана в опозиция - евроатлантическа. И вчера се нареди с БСП, "Възраждане", "Величие", гласувайки срещу евроатлантическата ориентация.

От ДПС заявиха, че има нужда от евроатлантическо правителство, иначе даваме страната на Путин.

От ПП-ДБ казаха, че сме имали успешно правителство, но Борисов не си е спазил думата. ИТН заявиха, че са готови да вземат третия мандат и да поемат отговорност.

БНТ: По-близо ли сме до избори сред вчера и днес?

Бойко Борисов - председател на ГЕРБ: "Ние сме на избори. Въпросът е чисто технологичен да изберем председател на парламента, който да ни прати на избори. Аз разбирам Слави Трифонов. В тези дни на преговори, в които се явиха колегите от ИТН - те имаха възможност, създадена публично или да бъдат смокинов лист, казвам го със съжаление - това се наложи в обществото или да кажат, че депутатите му са купени. Именно и аз затова вчера казах, че подобна подкрепа не ни е нужна. Ние миналия път това направихме - България имаше отговорен ГЕРБ и подкрепихме ПП-ДБ да имат правителство. Сега ситуацията е обратната - те не искат да го правят, искат да стоят с "Възраждане" и "Величие".

Делян Пеевски - съпредседател на ДПС: "Нека всички колеги да излязат от транса, в който са, да разберат, че рушим държавата, да бъдем отговорни към хората, парламентът трябва да тръгне. Дали ще има, дали няма е тема след това. Да се извади конституционната процедура на мандатите, има първи мандат, втори мандат, има трети мандат. Ако не се случи, има избори. Нека си извървим нещата, да си направим процедура, да си извървим едно нормално евроатлантическо правителство, да запазим пътя на България, не да я подарим на Путин."

Кирил Петков - депутат от ПП-ДБ: "Много е интересно, че отговорността винаги трябва да бъде поемана по реда, на който всеки е влязъл. В момента първата политическа сила, нейното задължение да намери своето мнозинство за подкрепа. Това, което видяхме последните девет месеца, е че имахме успешно правителство на Денков и Борисов не си спази думата. Затова сме на избори. За това сме в тази ситуация. На този човек няма как да вярваме всеки път. - А правителство на ИТН? - Това ми се струва безумна екзотика."



Костадин Костадинов - председател на “Възраждане”: "Всеки изход от политическата криза е свързан с избори. Ако мислят за България, да подкрепят нашето предложение за промени в Изборния кодекс за ограничения до 20 секции извън ЕС. Точка."

Атанас Зафиров - депутат от "БСП за България": "Вие, когато бяхте свидетели на първите преговори, чухте ли някой за хора да говори или всички се договаряха за постове. Това предупреждавахме от БСП и това продължава да се случва пред очите на всички вас, защото някой разпределя порциите и всичкото това минава без договорки, ние сме чисти те да му мислят."

Станислав Балабанов, депутат от ИТН: "Ако има разум в 50-ия парламент и стигнем до третия мандат, ИТН е готов да го получи и да предложи експертен кабинет, и да отвори разговорите към всички парламентарно представени партии, които не искат да тласкат държавата към избори. Тоест ще носим отговорност."

- Възможно ли е правителство между ГЕРБ, ДПС и "Величие"?

  • Етиен Леви, депутат от "Величие": "Аз не мисля, че на този етап такова нещо е възможно. Но, вижте, трудно ми е да бъдем ясновидци какво ще се случи. Заседанията ще покажат."

Вижте още в прякото включване на Милена Кирова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Момиче беше блъснато от кола на пешеходна пътека в Сандански
Момиче беше блъснато от кола на пешеходна пътека в Сандански
Николай Марков се закле като депутат
Николай Марков се закле като депутат