НОВИНИ

Консерваторите и реформистите са трета сила в ЕП

Променя се балансът на силите

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:01, 20.06.2024
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Слушай новината

Групата на европейските консерватори и реформисти в ЕП, обяви, че вече е трета политическа сила и остави зад себе си либералите от "Обнови Европа". Един от новоприетите членове е евродепутатът на "Има такъв народ" Ивайло Вълчев.

Така се увеличава тежестта на италианския премиер Джорджа Мелони, чиито евродепутати са в групата на консерваторите, за сметка на тези на френския президент Еманюел Макрон. Това дава основание на Мелони да претендира за топ позициите в европейските институции. Ще се запази ли това съотношение на силите в Европейския парламент - разказва кореспондентът ни в Брюксел Десислава Апостолова.

След приемането на 11 нови членове, групата на Европейските консерватори и реформисти вече има 83 места в 720-местния парламент, което я прави трета сила след Европейската народна партия и групата на социалистите и демократите.

"Групата на европейските консерватори, която имам честта да председателствам, стана третата по брой евродепутати в Европа. Аз комуникирам с всички и обединявам и мисля, че са възможни изненади в бъдеще, както и в мнозинствата, които ще се изграждат в бъдещия Европарламент", каза Джорджа Мелони - министър-председател на Италия.

Общата картина в ЕП може и да се промени, защото в момента бъдещите фракции преговарят с новоизбрани евродепутати, които все не принадлежат към никоя група. Но добрите резултатите на национално ниво дават основание на Мелони да иска по-съществена роля в разпределението на топ позициите в ЕС. Още повече, че Макрон, с когото Мелони не е в много добри отношения, в момента е с отслабени позиции заради загубата на евроизборите от националистите на Марин Льо Пен.

"Каквото и да се случи и който и да заеме тези висши позиции, всеки знае каква роля трябва да има Италия - нация, която е основател на Европейския съюз, която е третата по големина икономика в Европа и която днес има най-солидното правителство сред големите европейски нации. Това е роля от най-висок ранг, която явно възнамерявам да претендирам за Италия", заяви Джорджа Мелони - министър-председател на Италия.

Очакванията са Италия да получи атрактивен ресор и заместник-председателското място в бъдещата Европейска комисия. Следващата седмица евролидерите отново се събират в Брюксел, за да решат окончателно кой ще заеме топ позициите в общността.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Войната в Украйна: Какви са уроците на бомбоубежището?
Войната в Украйна: Какви са уроците на бомбоубежището?
България приключи без загубен гейм груповата фаза на Балканиадата по волейбол за жени до 18 г.
България приключи без загубен гейм груповата фаза на Балканиадата по волейбол за жени до 18 г.