НОВИНИ

Искания за оставки в СОС след решението на съда за движението в центъра на София

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
20:24, 20.06.2024
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Върховният административен съд спря реорганизацията движение по бул. "Витоша", бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Проф. Фритьоф Нансен". Според ПП-ДБ-СС решението на съда не означава връщане на старата организация на движение. От своя страна групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет поиска оставката на кмета на София Васил Терзиев и управленския му екип. А утре се очаква пореден протест заради новата организация.

За живеещите в района решението на съда за организацията около НДК е една малка победа.

"Искаме да призовем СДВР да вземат мерки за премахване на потвърдената на втора инстанция организация, с която да предпазим участниците в движението", каза Венцислав Банчев, живеещ в района.

"Кметът Терзиев каза, че след решението на ВАС на следващия ден започва премахването на организацията и връщане на старата организация", посочи Васил Казаков, живеещ в района.

От ПП-ДБ-СС заявиха, че с решението на съда само се спира изпълнението на реорганизацията оттук нататък. Според съда организацията е неоснователна заради липсата на актуален генерален план за организация на движението, а Столичната община е без такъв от 2017 година.

"Дори някой да поиска да се върне старата организация на движението - тя също е незаконна, защото беше въведена след построяването на третата линия на метрото през 2019 г., именно в ситуация на изтекъл генерален план за организация на движението", каза Борис Бонев, ПП-ДБ-СС.

От общината ще въведат временна организация на движението.

"Имаме недовършени елементи и ще ги довършим чрез временна организация изцяло, за да направим този участък безопасен", коментира Илиян Павлов, зам.-кмет по транспорта.

Според Европейския център за транспортни политики незаконната организация на движението не предполага, че може да се въвежда временна организация.

"Ако тези хора се опитат да въведат временна организация на движението и отново да нарушат закона, аз предупреждавам, че ще струва много пари на данъкоплаците и съответно ние ще го атакуваме в съда", заяви Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

Освен оставки, групата общински съветници на ГЕРБ иска да разбере и колко струва на общината реорганизацията на движението.

"Когато извършваш незаконни действия и харчиш над 1 млн. лева, това не е ли престъпление? Говорехме, че е лошо управленско решение, но като престъпление има и друг състав", каза Прошко Прошков.

"Ние няколко пъти поискахме оставката на зам.-кмета Павлов, но сега имаме основание да поискаме тази и на кмета Васил Терзиев, който очевидно застава зад него многократно", посочи Димитър Вучев, ГЕРБ-СДС.

Заради реорганизацията около НДК председателят на Постоянната комисия по транспорт и пътна безопасност и Иван Таков поиска оставката на заместник-кмета по транспорт Илиян Павлов.

Снимки: БТА, БГНЕС/Архив

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доналд Съдърланд почина на 88-годишна възраст
Доналд Съдърланд почина на 88-годишна възраст
Мъж уби жена си и се самоуби в Бургас
Мъж уби жена си и се самоуби в Бургас