НОВИНИ

Какви са резултатите от проверката в болницата в Пловдив заради смъртта на млада жена

годишна жена починала болница пловдив случая тече проверка
bnt avatar logo
от БНТ
11:01, 06.06.2023
Чете се за: 02:37 мин.
Регионални
Слушай новината

Съществуваща, но недоказана до този момент, сърдечна патология е най-вероятната причина за смъртта на 27-годишната Елисавета Станева, която постъпва за лечение в Клиниката по инфекциозни болести в УМБАЛ "Свети Георги", но ден преди да бъде изписана внезапно пада и губи съзнание. Това е становището на лекарската контролна комисия към болницата. Причина за проверката е, че според близките на Станева в клиниката не е имало дежурно медицинско лице, което да ѝ окаже адекватна помощ и се е наложило санитарката да я реанимира.

В официалната позиция на болницата до медиите се казва, че дежурната санитарка - пряк свидетел на случилото се, веднага е сигнализирала дежурния лекар и дежурната медицинска сестра. Същите са се отзовали незабавно и двете са започнали животоспасяващи действия. Своевременно се е отзовал и повикания лекарски екип от Клиниката по анестезиология и интензивно лечение, като се е присъединил към извършването на реанимационните действия.

Сърдечната патология се потвърждава от резултатите на извършената патолого-анатомична аутопсия, а именно: Рестриктивна кардиомиопатия – ендомиокардна фиброза на лява сърдечна камера. Тиреодитът на Хашимото, от който е известно, че е боледувала пациентката от години, без да е спазвала назначеното ѝ лечение (по нейни твърдения), е посочен като фоново заболяване, което обаче е утежнило протичането на скрита коморбидност – кардиомиопатия.

Според комисията решаващо за фаталния изход се оказва именно придружаващото безсимптомно заболяване, за което пациентката не е имала причина да търси преди това лекар, особено предвид младата ѝ възраст. Лекарската контролна комисия към УМБАЛ "Свети Георги" е приела, че причината за смъртта на пациентката Елисавета Станева категорично не е токсикоинфекциозния синдром, който е адекватно лекуван, контролиран и овладян във времето. Не са установени нарушения на лечебно-диагностичния процес от страна на лекарите от Отделението по спешна медицина, Клиниката по инфекциозни болести и Клиниката по анестезиология и интензивно лечение.

екип на БНТ-Пловдив

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Беатрис Адад Мая, която стана първата бразилка на четвъртфинал в Големия шлем от 55 години насам
Беатрис Адад Мая, която стана първата бразилка на четвъртфинал в Големия шлем от 55 години насам
Спартак Варна и Димитър Димитров се разделиха
Спартак Варна и Димитър Димитров се разделиха