НОВИНИ

Какви са версиите за пожара в дома за възрастни в село Рояк?

bnt avatar logo
от БНТ
21:13, 23.11.2021
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Слушай новината

Няколко са версиите за пожара в дома за стари хора в село Рояк, където снощи загинаха 9 души.

Огънят е лумнал в покрива на сградата и го е изпепелил напълно. В пожара от обгазяване загинаха 9 души. Жертвите щяха да са много повече, ако не бяха доброволците от селото, които с риск за живота си са влезли в горящата сграда и са изнасяли на ръце трудноподвижните хора. Изключително бърза е била и реакцията на пожарникарите.

Оцелели при огнения ад в Рояк: Пожарът стана внезапно

Оцелелите в пожара са добре и са настанени в хотел в село Аспарухово. Те ще останат там колкото се наложи. Търсят се варианти за настаняването им в други домове.

Пожарът е унищожил вещите и личните документи на много от тях. Но от МВР ще съдействат да им бъдат издадени нови лични карти.

Роднини на настанени в дома недоволстваха, че никой не ги е уведомил за станалото.

"Пуснах телевизора, от медиите научих, че домът, в който е майка ми, гори, никой не ми се обади", споделя Хрисимира Милкова.

Благодарение на хората от селото, които веднага се притекли на помощ, повечето от настанените в дома са спасени.

"Видях пламъците, които се издигаха високо и чух писъците на хората, които викаха за помощ, трагично беше", коментира Атидже Рафет, жител на село Рояк.

Оцелелите в пожара възрастни хора са настанени в хотел в село Аспарухово. Осигурено им е всичко необходимо, включително и медицинска грижа. Те разказаха, че пожарът се разразил много бързо.

Огледът на опожарения дом за стари хора продължи през целия ден.

Пожарът в Рояк вероятно е тръгнал от помещението с бойлерите

"Работим по всички версии, като не изключваме и водещата – проблеми с електричеството, няма данни за умисъл", поясни главен комисар Атанас Михов, директор на Областната дирекция на МВР във Варна.

Пожарникарите, участвали в спасяването на хората в дома, казаха, че отровният дим е причина да загинат 9-мата възрастни, настанени на етажа под горящия покрив.

"Нямаше следи от изгаряне, най вероятно от вредното въздействие на дима и топлината", уточни главен инспектор Валентин Николов, началник на РСПБЗН - Дългопол.

Оцелелите в пожара възрастни хора днес бяха посетени от министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев. Той каза, че от първи януари всички социални заведения трябва да бъдат прелицензирани.

"Така че всички тези, които не отговарят на новия Закон за социалните услуги, ще бъдат затворени. Проблемът тук ще възникне за хората, които са в тях, къде да бъдат настанени", допълни Гълъб Донев, министър на труда и социалната политика.

Окръжният прокурор на Варна Красимир Конов, заяви, че това лято, след пожар в друг дом за стари хора, са проверени всички социални заведения в областта. В дома в Рояк не са установени пропуски, свързани с пожарната безопасност.

"Според мен се налага една ревизия на законодателството и бих казал поставяне на нова философия на тази социална дейност", добави Красимир Конов, окръжен прокурор на Варна.

От Агенцията за качество на социалните услуги заявиха, че в дома в Рояк са настанени не само възрастни, но и хора с деменция, което е нарушение.

"Тъй като хората с деменция са със специфично заболяване, те имат нужда от по-специализирана грижа и не е редно да бъдат на едно място със старите хора", каза още Николина Иванова, Агенция за качество на социални услуги.

От общинската социална дирекция във Варна имат готовност да настанят до 20 души от дома в Рояк в две социални заведения в града.

Репортер: Нора Бочева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболистите ни загряха за световните квалификации с успех над Балкан в Ботевград
Баскетболистите ни загряха за световните квалификации с успех над Балкан в Ботевград
Марица (Пловдив) с най-младия треньор във волейболната Шампионската лига за жени
Марица (Пловдив) с най-младия треньор във волейболната Шампионската лига за жени