Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Какви ще са последствията от удължаването на бюджета?

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:18, 01.11.2022
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Удължаването на държавния бюджет за тази година може да действа не повече от три, максимум четири месеца. За това са категорични както икономисти, така и Министерството на финансите. В случай, че не бъде прието удължаването, парите няма да стигнат още през януари.

Ако не бъде удължен бюджетът, ще действа ограничението на разходите от януари 2022 година, когато също нямаше бюджет и действаше този от 2021 година. Според финансиста Любомир Дацов предложението на служебното правителство за удължаване е адекватно на ситуацията.

"Това, което те са внесли, им дава възможност за една по-голяма гъвкавост, не е въпросът за сроковете, чака се правителство, което да поеме отговорност за политиките и в по-дълъг от една година срок", каза той.

Удълженият бюджет предвижда да се запазят основните социални параметри - размер на минималната работна заплата, пенсиите, социалните плащания и намалените ставки по ДДС.

"Предходната година, включително тази ние взехме доста неразумни решения като държава най-малко правителството ни и в следствие на това има един чек, който е предявен за плащане и той трябва да бъде осребрен.

Нито работодателите, нито синдикатите са доволни от предлаганото удължаване. Това заявиха техни представители в сутрешния блок на БНТ.

"Работодателите са щастливи, те подкрепят един лош бюджет , защото и те знаят, че може да има и по-лош, между другото и аз го знам", каза Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа".

"Няма да се съглася с господин Манолов, че работодателите са щастливи. Не, не са щастливи, защото и сегашното предложение далеч не е доброто предложение за България", отговори Добри Митрев, председател на БСК.

Синдикатите настояват за повече социални разходи и актуализация на заплатите, работодателите напротив не искат актуализация на заплатите, без да се работи за увеличение на растежа на икономиката.

"Не само минималната, всички доходи трябва да се повишат, във връзка с тази инфлация, която ни е затиснала, това обедняване дето ни е подгонило трябва да бъде спряно в някаква точка", коментира Димитър Манолов.

"Прогнозите, които бяха направени от средносрочната бюджетна прогноза, са твърде оптимистични. На няколкостотин километра от нас има война, имахме няколко години абсолютен застой заради COVID-19", заяви Добри Митрев.

Според финансисти обаче напротив разходите не трябва да се раздуват, а да се намалят.

"Поне около 3 млрд. номинално трябва да бъдат намалени разходите, както щете да го гледате", каза Любомир Дацов.

Очаква се депутатите да гласуват закона за удължаване на бюджета без много поправки, в случай, че не бъде подготвен нов от евентуален редовен кабинет.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
БСП поиска от главния прокурор санкции за дрогирани и пияни шофьори
БСП поиска от главния прокурор санкции за дрогирани и пияни шофьори
ЦСКА победи Локомотив в Пловдив и отново поведе с пет точки на върха в Първа лига
ЦСКА победи Локомотив в Пловдив и отново поведе с пет точки на върха в Първа лига