НОВИНИ

България отбеляза Деня на народните будители

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:05, 01.11.2022
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Честваме Деня на народните будители. С признателност към просветители и революционери, съхранили духовните ценности и свободния дух през вековете. Празникът без аналог започва своята официална история преди 100 години, като "ден на големите българи".

Днес в цялата страна имаше чествания. В Пловдив стотици учители и ученици се включиха за първи път в шествие посветено на будителите и просветлението. През президентството в София имаше тържествена церемония.

Денят на народните будители по традиция започна с тържествена церемония пред сградата на президентската институция. Президентът и върховен главнокомандващ прие почетния караул на Националната гвардейска част и поздрави войниците. Българското знаме беше издигнато под звуците на националния химн.

В Гербовата зала президентът Радев отправи приветствие по случай празника. Напомни, че днес почитаме всички онези възрожденци, просветители, учители и артисти, които с думи, талант, знание и пример будят умовете и душите на българите.

"Кое сродява свети Иван Рилски , Матей Преображенски, Захари Зограф, Левски, Михайловски и хилядите днешни учители - в нашата култура това е будителството, една изцяло българска духовна категория", заяви президентът Румен Радев.

Будителят не е непременно човек на интелектуалния труд, той може да бъде всеки, който с думите и делата си носи просветление на другите, каза още Румен Радев. Той посочи и, че за първи път откакто е президент на празника е заедно с председателя на парламента, премиера, министри и ръководители на културни институции.

"Нека това да бъде знак , че сме осъзнали и прегърнали заветите на нашите възрожденци и просветители да бъдем единни", апелира държавният глава.

Празникът беше почетен с тържественото събрание в БАН, където бяха отбелязани две важни събития - 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на "История славянобългарска".

В сградата на Министерския съвет по инициатива на премиера Гълъб Донев се проведе обеден концерт с участието на Младежка филхармония "Пионер".

"Будителството е талантът да вдъхновяваш за добри помисли и дела. Будителството е смелостта да направиш първата крачка в непозната посока и да проправиш път за тези, които идват след теб", каза в празничния ден служебният министър-председател Гълъб Донев.

В празничното шествие в Пловдив, което се провежда за първи път, се включиха десетки училища от града. Шествието тръгна от Хуманитарната гимназия, премина през центъра на Пловдив и стигна до площад "Стефан Стамболов". Председателят на парламента Вежди Рашидов посети града и дари книги на Народната библиотека "Иван Вазов".

Министерството на културата награди 39-ма творци с почетния знак "Златен век", 16 от тях получиха най-високото отличие "Златен век".

"Имам в главата си високите примери на народни будители и тази способност да жертват себе си, да прекрачат зоната си на комфорт за ползу роду, за всеобщо благо, имам чувството, че този урок, който те са ни завещали, ние още не сме го научили. Да го научим", призова преподавателят в НАТФИЗ професор Маргарита Младенова.

Снимки: БГНЕС

В Благоевград честваха празника с откриването на паметник на братя Димитър и Константин Миладинови, чийто принос в българската възрожденска история и развитието на националния дух е безспорен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Модрич приключва с Хърватия след Световното по футбол в Катар
Модрич приключва с Хърватия след Световното по футбол в Катар
Левски и ЦСКА 1948 с най-солени глоби след 16-ия кръг в Първа лига
Левски и ЦСКА 1948 с най-солени глоби след 16-ия кръг в Първа лига