НОВИНИ

Специално пред БНТ: Украинката, която създаде доброволчески стартъп в помощ на войниците

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
16:55, 01.11.2022 (обновена)
Чете се за: 07:37 мин.
Европа
Слушай новината

Войната в Украйна роди доброволчество и създаде нов вид компании - стартъпи в помощ на войниците. Как се промени бизнесът в Украйна - разказва основателката на един от най-успешните модели за разпределение на хуманитарна помощ - украинката Анна Полищук, която участва във форума Digital Trends в София.

Анна не е оптимист, че войната ще свърши скоро. През последните 8 месеца се е научила трезво да преценява обстановката. До войната е управлявала един от най-успешните стартъпи в Украйна. Но сега живее в Полша. Намерила спасение там два месеца след началото на войната.

"Войната в Украйна роди огромна доброволческа война. През март трябваше да набавим много неща за армията. В началото беше да намерим някакви неща за приятелите ни, които са в армията. И за това първо ние купувахме бронежилетки, каски, обувки, радиостанции. В това доброволчество се включиха милиони хора. Процесът започна от купуване на стоки, и постепенно прерасна в изработване на различни продукти. Какво правят доброволците - набират средства чрез социалните мрежи, от компании. Купуват компонентите, създават устройства, оборудване и ги даряват на армията", казва тя.

В Украйна сега съществува впечатляваща тенденция - да се дарява на армията, обяснява Анна. Компаниите не са на печалба, но структурите им стават все по-добре организирани.

"Набраните средства те използват за части, за разходи. Може някаква сума да бъде заделена за заплати на служителите. Но тези доброволчески стартъпи, за почти всички, които се включват - това е втора работа, това не им е основна работа. Например хора, които работят в IT сектора, работят и в такива доброволчески стартъпи. Хората искат с уменията си да са полезни за армията", обясни Анна.

Анна е родена в Източна Украйна, точно до границата с Русия. В Луганска област, която сега е под контрола на руснаците. Родителите ѝ все още живеят там. Не ги е виждала от началото на войната.

"Дотогава давах милиони обяснения защо няма да има война. Бяхме предупредени, но никой не вярваше, че това ще се случи. Честно да ви кажа, никой не беше подготвен".

Анна е завършила образованието си в Лондон. Работила за големи компании във Великобритания. Върнала се преди няколко години в Киев, за да създаде свой бизнес. И успяла. До войната управлява платформа за употребявани вещи. Дейността ѝ се развивала добре, не само в Украйна, но и в още четири държави. Клиенти предлагали стоки, а условието било част от тях да бъдат дарени.

Успехът на компанията се дължал и на разработената в нея технология. След направена снимка на продукта, изкуствен интелект създавал описание, категоризация и поставял цена на стоката.

"Не можехме да отделяме по 10 - 20 минути на продукт, за това се опитахме да автоматизираме напълно процеса".

БНТ: А как войната промени вашата дейност?

Анна Полищук: След избухването на войната не работихме два месеца. Когато успяхме да подновим работата, отворихме склада, махнахме цените на всички продукти и всичко, което имахме го дадохме на нуждаещите се. Хората можеха да си поръчат до 50 продукта, които ние доставяхме безплатно. Това беше времето, когато хората се нуждаеха от много неща.

БНТ: Но сега сте в Полша. Как се развива дейността ви там?

Анна Полищук: Когато пристигнах в Полша осъзнах, че още 5 милиона души от Украйна са дошли в тази страна. И всички те, както и аз, бяхме пристигнали с много малко багаж. Много е странно усещането. Нуждаеш се от неща, които знаеш, че ги имаш вкъщи, но просто си ги зарязал, защото няма как да ги вземеш. И сега ти се налага да ги купиш отново, а всичко е толкова скъпо. Тогава осъзнахме, че от опита, който имаме, технологията, която сме развили, мобилното ни приложение - са много подходящи за разпределение на хуманитарните помощи. Тогава започнахме спешно да развиваме нашата дейност в Полша. 10 жени направихме склад. Помещението ни беше дадено безвъзмездно от общината в Познан. Бързо започнахме да приемаме хуманитарната помощ - дрехи, обувки, одеяла. В склада правим снимки на всички пордукти. Използваме технологиите и уменията, които бяхме създали преди войната. И чрез мобилното приложение украинците в Полша могат да си поръчват продукти безплатно. И ние им ги доставяме безплатно.

Платформата на Анна вече е призната като един от най-успешните модели за разпределение на хуманитарна помощ. С патентованите от компанията им още преди войната технологии, злоупотребите са сведени до минимум.

"Сега сме в процес на търсене на склад в Западна Украйна. Предишният ни склад беше в Киев, но сега това място не е подходящо за подобна дейност. Искаме да подновим благотворителната си дейност. Целта ни е от Полша да внасяме хуманитарни помощи в Западна Украйна и оттам вече да ги разпределяме към другите райони на страната".

Откакто е създала своя компания, Анна следва собствена философия - да се помага на хората. На тази мисия са подчинени и технологиите, които използва в платформата.

"Знаете ли, за мен изкуственият интелект все още не е интелигентен. Той може да изпълнява определени задачи, но не може да създава неща, да управлява или пък да взема решения. Практическите умения на хората са много по-силни от изкуствения интелект. Може, например, да имате ситуация, при която човек да постигне същия резултат като изкуствения интелект само с хартия и тиксо".

Според Анна Полищук военните стартъпи търсят прости решения, които да бъдат изпълнени по най-бързия начин. Това, което може да победи изкуствения интелект, е мъдростта на хората. Мъдростта, която се проявява в ежедневието. И помага на хората всеки ден да вземат и най-малките решения.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Контузиите на Иван Минчев и Кристиян Добрев от Славия не са сериозни
Контузиите на Иван Минчев и Кристиян Добрев от Славия не са сериозни
Разглеждат се 5 терена за новата детска болница
Разглеждат се 5 терена за новата детска болница