НОВИНИ

Руски удари срещу жилищна сграда в Николаев, има загинали и ранени

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:57, 01.11.2022
Чете се за: 03:55 мин.
По света
Слушай новината

Ръководителите на Херсонска област в Украйна обявиха, че въвеждат допълнителна евакуация на жителите в региона. Причината - според Москва Киев се готви да взриви язовир с което да предизвика огромни наводнения.

Неясно остава бъдещето на сделката за износ на украинско зърно. Тази нощ руският президент Владимир Путин обяви, че страната му не се е изтеглила от сделката, а временно преустановява участието си в нея с аргумент, че Украйна създава риск за сигурността в хуманитарния коридор, по който преминават корабите.

Най-малко един човек е загинал, а множество са ранени при руски удари срещу жилищна сграда в Николаев тази сутрин. Ударът става часове, след като вчера голяма част от Украйна беше подложена на масиран обстрел от руска страна.

В резултат редица градове, сред които и столицата Киев, бяха оставени без ток и вода. Около 80% от жителите на Киев прекараха близо денонощие без достъп до питейна вода, 300 хиляди домакинства - на тъмно и студено. Днес кметът Виталий Кличко съобщи, че ситуацията се нормализира.

Украинският президент Зеленски е обсъдил с германския канцлер Шолц и генералния секретар на ООН както ударите, така и отказът на Русия да изпълнява договорената през лятото сделка за износ на украинско зърно.

"Терорът срещу украинска енергийна инфраструктура, а също и опитите на Русия да причини продоволствена криза, са поредното доказателство, че Москва упорито не възнамерява да се съобразява с международното право. Най-важната ни задача сега е да попречим на плановете на Русия да дестабилизира целия свят", обяви украинският президент Володимир Зеленски.

В отговор руският президент Владимир Путин заяви, че причината Москва да обяви спиране на изпълнението на сделката е, че Украйна е използвала коридорите, по които преминават корабите със зърно, за да нанесе удари срещу руския Черноморски флот.

"Не казваме, че прекратяваме участието си в сделката за зърното. Временно го преустановяваме. Ще го подновим тогава, когато със съдействието на ООН получим уверение, че Украйна няма да създава рискове за сигурността на цивилните, които обслужват тези кораби със зърно", допълни руският президент Владимир Путин.

Седмици, след като десетки хиляди жители на Херсонска област бяха принудително евакуирани от руските сили, властите в района обявиха нова евакуация под претекст, че Украйна възнамерява да взриви язовира Каховка. Киев отрича това да е вярно.

"Това нападение ще доведе до мащабни наводнения в голяма част от поречието на река Днепър. Ето защо ще евакуираме жителите в радиус от 15 километра на левия бряг на реката", каза още Владимир Салдо, назначен от Русия ръководител на Херсонска област.

Експерти от Международната агенция за атомна енергия извършват проверка на двата обекта, в които според Москва украинската страна разработва така наречената "мръсна бомба". Проверката е по искане на Киев, които категорично отхвърлят обвиненията на Русия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тялото на 28-годишен мъж е намерено пред жилищен блок в Кърджали
Тялото на 28-годишен мъж е намерено пред жилищен блок в Кърджали
Карлос Насар спечели международния турнир в памет на олимпийския ни шампион Милен Добрев
Карлос Насар спечели международния турнир в памет на олимпийския ни шампион Милен Добрев