НОВИНИ

Има ли липсващи лекарства в аптеките?

bnt avatar logo
от БНТ
11:42, 01.11.2022
Чете се за: 04:17 мин.
Още
Слушай новината

В България от много години има недостиг на лекарства в аптеките. В това е категоричен председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев.

По думите му има липса в голям набор от лекарства при различни видове заболявания. "Основната причина се нарича неадекватна лекарствена политика по отношение на това кои лекарства да има в България, както и по отношение на това какви цени да искаме да бъдат регистрирани на територията на страната", заяви Антон Вълев.

Към момента лекарствата у нас се регистрират на най-ниската възможна цена в Европейския съюз, поради което много фирми отказват да участват на българския пазар.

"Едновременно с това обаче в България имаме 20% ДДС. Има страни, в които ДДС за лекарствата е нула", подчерта Антон Вълев.

Според него това също допринася много лекарствени продукти въобще да не навлизат в родните аптеки и да са недостъпни за българските пациенти. Сред другите причини за липса на медикаменти е и износът на лекарства от България.

"Системата е така недобре обмислена, че ние забраняваме износа на лекарства, когато свършат. Законът не предвижда забрана превантивно на лекарства, които считаме за стратегически", отбеляза Антон Вълев.

Най-сериозен е проблемът при 100% реимбурсираните скъпоструващи лекарства.

"За една не малка част от лекарствата, особено най-скъпоструващите, държавата ще плаща цена на производител, ще плати надценката на вносителя, ще плати надценката и на търговеца на едро, но само на българските аптеки няма да даде и една стотинка", допълни Антон Вълев.

Аптеките получават такса от 4 лева за обработка на рецепти с такива медикаменти, но тя е далеч от достатъчна. В повечето случаи тези лекарства струват стотици, дори хиляди левове, закупуват се за сметка на аптеките, а парите им се възстановяват месеци, след като медикаментите стигнат до пациентите.

"Тези лекарства за съжаление много често липсват. Такава грешна политика - тя изглежда много популистка, видите ли да намалим цените като махнем надценката на аптеките - не, не става. Първо по този начин се обезкървяват аптеките. От финансова гледна точка аптеките не могат да ви дадат лекарството без да го закупят предварително. Никой не ни дава на нас лекарствата безплатно или на отложено плащане безкрайно. В края на краищата какво се случва? Огромна част от аптеките, които съществуват в България, не работят въобще със Здравната каса поради икономическо неизгодните условия, а допълнително, ако имат договор със Здравната каса, не обслужват тези скъпоструващи лекарства, защото нямат финансов ресурс. В крайна сметка кой страда - страда българският пациент", заяви Антон Вълев.

Относно създадения преди време от държавата списък с лекарствени продукти с недостатъчна наличност, председателят на Националната аптечна камара беше лаконичен - "Държавата създаде списък. Точка. Имаме списък - нищо не се прави".

А като решение на проблема с липсата на лекарства от аптечната камара предлагат замяната на генеричното предписание. По този начин конкретно търговско наименование на лекарство ще може да бъде заменяно с друго при равни терапевтични възможности.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България отстъпи в последния си двубой от УЕФА Купа на регионите
България отстъпи в последния си двубой от УЕФА Купа на регионите
Съдът реши: Арестът на Севделина Арнаудова е незаконен
Съдът реши: Арестът на Севделина Арнаудова е незаконен