НОВИНИ

Румен Радев: Будител може да е всеки, който с думите и делата си носи просветление

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
10:00, 01.11.2022 (обновена)
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Днес честваме Деня на народните будители - с почит към просветители и революционери, съхранили духовните ценности и свободния дух през вековете. Празникът без аналог започва своята официална история преди 100 години, като ден на "големите българи".

На церемония пред президентството беше издигнат националния флаг, а президентът и върховен главнокомандващ прие почетния строй на националната гвардейска част. По-късно в Гербовата зала в присъствието на председателя на парламента Вежди Рашидов, на премиера Гълъб Донев, много интелектуалци, културни дейци и политици президентът Румен Радев отправи приветствие по случай празника.

Точно 100 години ни делят от първото честване на Деня на народните будители. Днес на този празник ние си спомняме вече цяло столетие за всички онези възрожденци, просветители, учители, артисти, които с думи, талант, знания и пример будят умовете и душите на българите, заяви президентът.

"Будителят не е непременно човек на интелектуалния труд. Може да бъде всеки, който с думите и делата си носи просветление. Саможертвата, смиреното служене на народа често будят съвестите повече от знанията и аргументите. Будителите са носителите на културата, на морала и свободата. На този ден нека си спомним, че будителят не винаги живее лесно. Често тези хора си отиват без време и почитаме едва посмъртно. Ще ми се да ги разпознаваме приживе, да ги подкрепяме, да не пестим нашата благодарност поради свян или липса на време. Всеки от нас има своите будители и днес за тях ще бъде щастие, ако чуят тази признателност от нас", подчерта Румен Радев - президент на Република България.

По-късно Румен Радев се включи в тържественото събрание на БАН. Днешният празник съвпада с кулминацията на тържествата на две важни годишнини - 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на "История славянобългарска". Тържествата са под патронажа на президента Румен Радев.

Вижте повече в прякото включване на Вера Александрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жил Симон отстрани Анди Мъри на Мастърса в Париж
Жил Симон отстрани Анди Мъри на Мастърса в Париж
Издигнаха националния флаг за Деня на будителите (Снимки)
Издигнаха националния флаг за Деня на будителите (Снимки)