НОВИНИ

Съдът реши: Арестът на Севделина Арнаудова е незаконен

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
11:39, 01.11.2022
8778
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Административен съд София-град потвърди решението на Софийския районен съд, че арестът на Севделина Арнаудова е незаконен. Решението е окончателно.

И последната инстанция приема доводите, че не са на лице каквито и да било данни, че Севделина Аранаудова е извършила престъплението, което се разследва и заради което е задържана. Според съда, освен липсата на доказателства има и редица пропуски на процесуалните разпоредби, както и нарушаване на правата на Арнаудова.

"Разпореденото задържане с оспорената заповед – предмет на производството пред СРС, не покрива стандарта за законност и за непроизволност, като основополагащи общи принципи при ограничаване на правото на свобода и сигурност", пишат в мотивите си магистратите.

Според пореден съдебен състав е нарушено и гарантираното право на защита, като в Заповедта за задържане не са посочени конкретни данни, че Арнаудова е извършила престъпление.

"Като правно основание за издаване на заповедта за задържане е посочена нормата на чл. 72, ал. 1, т. 1 от ЗМВР. Визираната разпоредба регламентира правомощието на полицейските органи да задържат за срок не по-дълъг от 24 часа лице, за което има данни, че е извършило престъпление. Съгласно чл. 74, ал. 2 от ЗМВР в заповедта за задържане задължително се посочват основанията за задържане, а съгласно чл. 59, ал. 2, т. 4 от АПК административният акт следва да съдържа правните и фактически основания за издаването му. В оспорената заповед не е налице описание на фактическата обстановка, а само локонично е посочен номерът на ДП, номерът на план за ОИМ и буквално е възпроизведен текстът на чл. 213а, ал. 3, т. 2 и т. 5 от НК. Административният орган не е посочил осъществилите се факти, които са обосновали необходимостта от прилагането на принудителната административна мярка по чл. 72, ал. 1, т. 1 от ЗМВР, което е нарушение на чл.59 ал.2 т.4 от АПК", пише още в мотивите на решението.

Съдът допълва още:

"Цитирането на текст от особената част на НК не отговаря на редица релевантни въпроси - кога и по какъв повод е извършено евентуалното престъпление по цитирания текст и какви са фактите, установяващи съставомерността му, за да извърши съдът служебно дължимата преценка за наличие на данни за извършено престъпление от задържаното лице, като материалноправно основание по чл. 72, ал. 1, т. 1 от ЗМВР за законността на задържането."

МВР е осъдено да заплати на Севделина Арнаудова и разноските по делото.

Цялото решение на съда може да се види ТУК.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ромелу Лукаку все още не е аут от Мондиала, потвърдиха от щаба на Белгия
Ромелу Лукаку все още не е аут от Мондиала, потвърдиха от щаба на Белгия
Локомотив Пд и ЦСКА-София играят отложен мач от седмия кръг на Първа лига
Локомотив Пд и ЦСКА-София играят отложен мач от седмия кръг на Първа лига