НОВИНИ

Министър Христов: Блок 6 на АЕЦ "Козлодуй" е спрян заради проблем с уплътнения извън ядрената част

bnt avatar logo
от БНТ
16:00, 01.11.2022
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Технически проблем извън ядрената част е наложил спирането на блок 6 на АЕЦ "Козлодуй" след ремонта. Реакторът е в нормален режим и няма никаква опасност за промяна в радиоактивния фон. Това увери на пресконференция министърът на енергетиката Росен Христов. Той, заедно със зам.-министърът на енергетиката и директорът на БЕХ посетиха АЕЦ "Козлодуй“ заради проблема в блок 6.

"След проведени много тестове, различните хипотези за причината за изтичането на водород от охлаждащата система на генератора, са сведени до една единствена хипотеза - всички анализи сочат към технически проблем, който в момента се отстранява. Става въпрос за уплътнения, които в момента се заменят", каза Христов и уточни, че за първи път се среща подобен проблем, защото уплътненията са нови и сменени и в момента се разглобяват и се слагат други уплътнения.

Очаква се в рамките на няколко дни да започнат новите процедури по тестване и пускане на блок 6 и процесът да приключи до края на седмицата. Причината за проблема се анализира и докато той не се отстрани, блокът няма да бъде пускан.

Министърът на енергетиката информира, че е обсъдена също готовността на АЕЦ "Козлодуй" да участва в процедурата по диверсификация на ядреното гориво. Следващите седмици ще бъде обявена процедура за подбор на ядрено гориво.

В момента две компании са заявили участие - американската "Уестинхаус" и френската "Фраматом". И двете са доставяли гориво за подобни реактори, очаква се конкурентна процедура и най-скоро време да се обезпечат доставките на гориво с източници, които не са свързани с Русия, каза Христов.

Министърът допълни, че доставките от Русия са под въпрос, заради нежеланието на Москва да сътрудничи по много направления. Но заяви, че се очаква в най-скоро време да бъдат подписани договори с американски и европейски източници на гориво.

Ключово условие за избор на доставчик е и ангажимент за извозване на отработеното гориво. Министърът каза, че няма да се прави компромис с приоритетите, които са: безопасност, техническа сигурност, отработеното ядрено гориво да бъде извозвано, важна е и икономическата част.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Кабаков ще ръководи дербито Реал Сосиедад - Манчестър Юнайтед в Лига Европа
Георги Кабаков ще ръководи дербито Реал Сосиедад - Манчестър Юнайтед в Лига Европа
Сръбската армия е в повишена готовност заради ситуацията в Косово
Сръбската армия е в повишена готовност заради ситуацията в Косово