НОВИНИ

КЕВР намали цената на газа с 47%

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:00, 01.11.2022
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Комисията за енергийно и водно регулиране намали цената на природния газ с 47% до 123,01 лева/мвтч. Поевтиняването влиза в сила от днес.

Новото намаление веднага ще се отрази в сметките на потребителите, които се отопляват на природен газ. Въпреки намалението, цената ще остане висока в сравнение с миналата година. Около 44% по-евтин е бил тогава природният газ.

Заради очакваното понижаване на цените на газа, няма да има ново увеличение на цените на парното и топлата вода от януари. Цените обаче вече са завишени от юли средно с 30%, в София - 40 на сто.

Три са основните причини за поевтиняване на горивото - общ спад на европейските пазари, пускането на новата българо-гръцка газова връзка, което ни позволява да купуваме по-евтин газ от Азербайджан и договарянето на по-изгодни цени за доставка на втечнен и тръбен газ.

От юли до септември цената на природния газ скочи с близо 150% и достигна рекордната стойност от над 350 лева за мегаватчас. Сега стойността се нормализира, което доближава цената до тази от януари 2022 година. В сравнение с януари 2021 година увеличението с новото намаление е пет пъти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Кабаков ще ръководи дербито Реал Сосиедад - Манчестър Юнайтед в Лига Европа
Георги Кабаков ще ръководи дербито Реал Сосиедад - Манчестър Юнайтед в Лига Европа
Сръбската армия е в повишена готовност заради ситуацията в Косово
Сръбската армия е в повишена готовност заради ситуацията в Косово