НОВИНИ

ПП и БСП на противоположни мнения за бюджета, внесоха различни предложения в НС

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:13, 01.11.2022
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

Единствено Министерският съвет може да внася бюджет. Още от първия момент, в който стана ясно, че служебният кабинет предлага удължаване на действието на сегашния бюджет до март, "Продължаваме Промяната" и БСП се обявиха против това.

Днес двете формации дадоха и конкретни предложения. "Продължаваме промяната" са внесли в деловодството на НС проектодекларация, която да бъде обсъдена и гласувана в зала с призив правителството да внесе проекта за бюджет.

БСП ще подкрепят предложения от служебното правителство закон за удължаване на действието на бюджета до пролетта, но ще предложат промени - между първо и второ четене. Смятат, че служебният кабинет е предвидил резерв за финансиране на 10 самолета "Грипен" и именно от там може да дойдат парите за социални мерки.

Какви ще са последствията от удължаването на бюджета?

Според "Възраждане" това е популистки ход, а "Демократична България" тепърва ще обсъждат как да действат.

"Продължаваме промяната" смятат, че удължаването на настоящия бюджет няма да реши проблемите, които биха се породили от индексация на мерките, които бяха въведени тази година.

"Както и възможността за въвеждане на нови мерки. Както знаете, бизнесът очаква сигурност за цените на енергоносителите, пенсионерите, изпреварващо инфлацията увеличение на пенсиите, за работещите хора, които разчитат на минималната работна заплата. Току-що внесохме в деловодството на НС проектодекларация, която да бъде обсъдена в зала и да бъде гласувана от всички политически партии, които да призоват правителството да внесе проекта за бюджет", каза Андрей Гюров - председател на ПГ на "Продължаваме промяната".

Предложението на служебния кабинет да се удължи действието на сегашния бюджет означава според БСП замразяване на доходите при увеличаващи се цени.

"Не можем да приемем, поне ние, предложението на служебния кабинет, не искаме да рискуваме предизборно наддаване и провал на бюджета на държавата. Ние ще правим предложения между първо и второ по закона, който е внесъл служебния кабинет. Министерството на финансите си оставя отворени вратички за финансиране на инвестиционни проекти. Знаете ли какво означава това? Че служебният кабинет е предвидил някъде в бюджета резерв за финансиране на 10 самолета "Грипен". Ето откъде ще дойдат парите, ако се приеме социална политика и грижа за хората", заяви Корнелия Нинова - председател на БСП.

Според "Възраждане" предложението на БСП е популизъм.

"Те го предлагат за сметка на закупуването на ново военно оборудване. Държа да отбележа, че за мен това е единствено и само популизъм, тъй като те трябваше да го направят, докато бяха на власт, а не го направиха и аз се питам защо. Пари трябва да има и за социални плащания и за обновяване на авиоресурса на Българската армия, който е в трагично състояние", коментира Петър Петров.

Преди да излезе с позиция, парламентарната група на "Демократична България" ще обсъди въпроса за бюджета.

"Конкретни писмени предложения не сме видели. След като видим какви са конктерните предложения ще ги обсъдим на парламентарна група и ще изразим своето становище", коментира Надежда Йорданова от "Демократична България".

Ще постигнат ли съгласие партиите за парите на държавата - предстои да разберем.

Репортери: Милена Кирова, Ирина Цонева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Античният град Бонония е номиниран за списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО
Античният град Бонония е номиниран за списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО
Модрич приключва с Хърватия след Световното по футбол в Катар
Модрич приключва с Хърватия след Световното по футбол в Катар