НОВИНИ

БСП кани партиите в парламента на разговори за бюджета

Милена Кирова
от Милена Кирова
14:15, 01.11.2022
Чете се за: 02:55 мин.
Политика
живо брифинг бсп
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Притеснени сме от ситуацията около най-важния закон - бюджета, съобщи на брифинг на "Позитано" 20 лидерът на БСП Корнелия Нинова. Президентът обяви, че ще даде достатъчно време за преговори, каза Нинова и добави, че служебният кабинет е внесъл предложение да се удължи сегашният бюджет.

"Това означава замразяване на доходите. Ние сме против. Това увеличение, което направихме в редовното правителство вече е изядено от инфлацията. Внесохме законодателни предложения: увеличаване на минималната заплата на 850 лева, майчинството да се увеличи, безплатни учебници и лекарства за деца. Това е нашият социален пакет. Подобни политики и действия се предприемат в целия ЕС. Германия гласува нови 200 млрд. евро помощи за домакинства и семейства. Това е правилната европейска и световна политика", подчерта Корнелия Нинова.

По думите ѝ в края на 2021 година. бяхме в идентична ситуация. Кабинетът внесе предложение да се продължи стария бюджет до края на март. Тогава между първо и второ четене направихме подобрения и от това, което влезе като закон, излезе нещо различно. Нинова каза още, че ще поканят колегите от всички парламентарни групи, за да се постигне съгласие какво да се подобри между първо и второ четене.

"Внесени са над 40 законопроекта вече. Служебният кабинет казва, че има риск да има предизборно наддаване. Първо, не е работа на служебния кабинет да ни дава оценки, но трябва да направим всичко да не рискуваме финансовата стабилност на страната. Още днес ще отправим покани към парламентарните групи. Длъжни сме да приемем бюджет", добави лидерът на БСП.

БСП са готови да приемат закона за бюджета на служебното правителство на първо четене и преди второ да внесат предложения за промени. По думите на Нинова служебното правителство си е заделило пари за самолети "Грипен".

"Министерството на финансите си оставя отворени вратички за финансиране на инвестиционни проекти. Служебното правителство си е оставило пари за самолети "Грипен". Ето от къде ще дойдат парите - от самолетите "Грипен", уточни Нинова.

От БСП са за модернизацията на армията, но сега е по-важно да се подкрепят хората.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байдън заплаши да обложи с данък печалбите на големите петролни компании
Байдън заплаши да обложи с данък печалбите на големите петролни компании
Отборите на Карина Константинова и Преслава Колева се класираха за четвъртфиналите в турнира за Купата на Исландия
Отборите на Карина Константинова и Преслава Колева се класираха за четвъртфиналите в турнира за Купата на Исландия