НОВИНИ

Какво декларираха партиите в последните минути на 46-ия парламент

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:36, 11.09.2021
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

В последните минути на 46-ото Народно събрание, на финалната права на окончателното приемане на актуализацията на бюджета, парламентарните партии решиха да излязат с декларации.

От "Демократична България" обявиха, че са събрали 47 подписа и им трябва само един подпис, за да предизвикат извънредно заседание в понеделник. Причината е, че след като се прие актуализацията на бюджета, парламентът е приключил своя живот и няма да остане време да отнемат Бюрото по защита от прокуратурата.

Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме!" също поиска чрез декларация от група да обяви, че те са подкрепили това искане и би трябвало този парламент поне с тази реформа да излезе. Манолова призова председателката на Народното събрание да предизвика извънредно заседание с единствена точка, Бюрото по защита. Митева отговори, че ако се спазят всички правила ще прецени дали да иска извънредно заседание.

Днес е много важно да заявим, парламентът си свърши работата по ангажимента към пенсионерите, гражданите и бизнеса, обяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той подчерта, че езикът на омразата продължи да се лее, а Румен Радев също е дал своя принос за разделението на обществото. Карадайъ призова да не се продължава с нарушаването на Конституцията и час по-скоро да се насрочат изборите за 47-мо Народно събрание.

Десислава Атанасова от ГЕРБ каза, че именно сега е време за равносметка. Тя припомни, че през последните два месеца, обявилите се за партии на промяната не са успели да излъчат управление на страната, като тази цена ще бъде платена от всички български граждани. В нормална ситуация институцията, която трябва да е медиатор е президентството. Вместо да изпълни това свое задължение Радев се превърна в лидер на безпътицата, завърши Атанасова.

Тошко Йорданов от "Има такъв народ" също взе думата с условието, че не мислел да чете декларации, но Атанасова го била събудила. "Миналият парламент беше кратък и този беше такъв, защото мнозинството от демократичните партии нямаха 121 гласа. Ако има още едно заседание ще премахнем бюрото на Гешев. Надявам се в следващия парламент партиите, които са извън ГЕРБ, ДПС и БСП да имат повече депутатите и да имаме вече правителство", обяви депутатът от ИТН.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Говори сега": Кристалина Георгиева ексклузивно пред Даниела Кънева
"Говори сега": Кристалина Георгиева ексклузивно пред Даниела Кънева
Партия "Възраждане" на протест пред НС срещу мерките
Партия "Възраждане" на протест пред НС срещу мерките