НОВИНИ

Политическите коментари след актуализацията на бюджета

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:14, 11.09.2021
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

БСП и "Изправи се БГ! Ние идваме" са доволни от актуализацията на бюджета заради социалните придобивки за пенсионерите, майките и бизнеса. Това стана ясно днес в "Денят започва с Георги Любенов". Остава непроменена и позицията им за подкрепа за втори мандат на президента Радев. От " Демократична България" засега не обявяват име на евентуален техен кандидат.

Според " БСП за България" актуализацията на бюджета e трябвало да се случи. Нужна е била помощ на здравеопазването, образованието, бизнеса, пенсионерите.

Доволни сме, защото актуализацията се случи. Ние затова заявихме, че няма да върнем мандата, след като вече беше ясно, че няма да има кабинет, докато не се случи актуализацията. И да върнахме го на 7-и, защото беше ясно, че ще минат двата малки бюджета, така че аз мисля, че БСП си изпълни ролята и задачата-актуализация на бюджета има, заяви Ирена Анастасова, БСП за България.

И за "Изправи се БГ! Ние идваме!" са особено важни социалните придобивки след актуализацията.

Бяха актуализирани пенсиите, че вече няма да има пенсионер, който да живее под прага на бедност, минималната пенсия реално става 420 лева, ...майчинството през втората година 650 лева за работещите жени в България, майките които са работили, които са се осигурявали е също изключително важно, за първи път има толкова ясна и фокусирана подкрепа и за земеделските производители през бюджета, коментира Мая Манолова.

Хаджигенов за коалиция ИБГНИ, ДБ и проект на служебните министри: Добре звучаща възможност на този етап

Колкото до бъдещите президентски избори - според БСП президентът Румен Радев няма да предаде левите хора и подкрепата за него е категорична.

От "Изправи се БГ! Ние идваме!" също потвърдиха, че позицията им за подкрепа на двойката Радев- Йотова остава непроменена. За тях няма значение кога точно ще са изборите и дали ще са две в едно - важното е да са честни.

Ген. Атанасов, ДБ: В следващия парламент ние ще получим мандат за съставяне на правителство

От "Демократична България " днес не пожелаха да кажат имат ли име за кандидат- президент. Казаха, че по-важни за тях са парламентарните избори.

Ние кандидатстваме за мандатоносител, за политическата формация, която иска от гражданите - възложете ни на нас да сглобим амбициозно мнозинство и управление. Следващият парламент, в който ДБ завърши своята траектория на достигане по първите места и получаване на мандатоносител - ролята на президента рязко ще спадне, коментира Христо Иванов.

Силен парламент, а президентът да поеме ролята си на церемониална фигура е целта на "Демократична България".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте Световната купа по паркур в София по БНТ 3
Гледайте Световната купа по паркур в София по БНТ 3
Пирин подава жалба срещу Георги Давидов, ще сезира и УЕФА
Пирин подава жалба срещу Георги Давидов, ще сезира и УЕФА