НОВИНИ

Проф. Аргирова: Намираме се в епидемията на неваксинираните

bnt avatar logo
от БНТ
08:56, 11.09.2021
Чете се за: 04:22 мин.
Още
Слушай новината

Намираме се във времето на епидемията на неваксинираните. Това обясни в "Денят започва с Георги Любенов" проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология.

Хората, които се разболяват и постъпват в отделенията, са неваксинирани, подчерта проф. Аргирова.

В нашата болница при разкритите нови отделения за ковид и реанимация, над 95% от постъпилите, не са ваксинирани. Много е важно да знаем, че ако процентът на ваксинираните беше по-голям, много по-малко щяха да бъдат застрашените хора от заболяване и от опасните страшни, понякога фатални ефекти на инфекцията.

Засега всички нови щамове могат да бъдат овладяни от сегашната ваксина, категорична е проф. Аргирова. По думите ѝ възможно е във всеки един цикъл от размножаването на вируса да се получат мутанти, големият проблем е кои от тях остават и оцеляват след това.

Ваксините, с които разполагаме в момента, е доказано, че са ефективни срещу въпросните варианти, обясни ученият. Появяват се обаче нови варианти, които успяват да намерят своя вирусен фитнес - тоест, добри условия да се размножават.

У нас в момента доминира индийският вариант, той е при над 70% от изолатите и срещу него ваксината е ефективна, допълни проф. Аргирова.

Тя обаче предупреди, че тези мутации и варианти ще продължават, това е вируса.

Само да не стигнем до там да създаде вируса такъв вариант и мутант, който изобщо да не се повлиява от ваксините, тоест говорим за нов щам. Тогава ваксините ще станат неефективни и ще трябва да използваме нови, предупреди проф. Аргирова.

Над 220 млн. са регистрираните случаи на COVID-19 по света

В България все още нямаме вариантите Мю, Ламбда. По данни на Световната здравна организация тези варианти, които продължават по-слабо да се разпространяват, вече изпадат от списъка, например английският вариант, допълни проф. Аргирова.

Надникнете вие, журналистите в едно отделение по реанимация да видите какво означава борба за въздух, да видите колко е страшно това! Една пациентка нямаше сила да си включи телефона към зарядното, призова проф. Аргирова.

Относно данните за 3,5 милиона ваксинирани у нас, тя коментира, че не е задоволителен брой, тъй като това население не влизат много хора, които са потенциални носители и могат да заразяват, като например групата на децата.

Ваксинираните много рядко заболяват и от съвсем слабо - със слабо проявени, единични признаци, които преминават много бързо. Нека отново да си спомним, че ваксината не предпазва от заразяване, а от заболяване и от особено от тежките и фатални форми, подчерта проф. Аргирова.

Експертният съвет по имунопрофилактика: Не бива да се прибързва с решението за трета доза ваксина

Относно поставянето на трета доза ваксина, тя заяви:

Напълно подкрепям решението на МЗ, което излезе вчера - считам, че в момента нямаме нужда от трета доза, защото освен антитела има и клетъчен имунитет, той работи и това се доказва и го има при ваксинираните хора. Този имунитет обаче избледнява с възрастта и хора с различни нарушения в имунната система, за тях може да се наложи трета доза.

Противогрипна ваксина трябва, категорична е проф. Аргирова.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пьотр Нестеров се класира за финала на двойки на US Open
Пьотр Нестеров се класира за финала на двойки на US Open
Диригентът Валерий Гергиев подкрепи каузата за нова акустична зала в София
Диригентът Валерий Гергиев подкрепи каузата за нова акустична зала в София