НОВИНИ

Днес се навършват 20 години от атентатите на 11 септември в САЩ

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
08:18, 11.09.2021 (обновена)
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Слушай новината

Днес се навършват 20 години от атентатите на 11 септември 2001 г. в САЩ. Президентът Джо Байдън и съпругата му Джил ще посетят местата на нападенията, където ще се проведат възпоменателни церемонии. Във видео послание Байдън призова американците към единство.

Както всяка година, възпоменателната церемония в Ню Йорк ще започне в 15.30 ч. българско време с четене на имената на близо 3000 загинали при атентатите.

Церемонията включва шест паузи с по минута мълчание, които бележат точното време на ударите по двете кули на Световния търговски център, тяхното рухване, атаката срещу Пентагона и катастрофата на самолета в полето на град Шанксвил в щата Пенсилвания, след като пътниците оказват съпротива на атентаторите.

Близки на загиналите при полет 93 на Юнайтед Еърлайнс в щата почетоха паметта им със запалени свещи и цветя.

Дан Нигро е един от огнеборците в Световния търговски център онзи ден.

"На 11 септември отидохме да кулите близнаци. Нямахме представа колко хора има вътре. Смяташе се, че са между 25 000 и 50 000. 750 огнеборци от нашата служба се отзоваха и тяхната работа беше да евакуират възможно повече хора. И ние евакуирахме стотици, но времето не ни стигна. Загубихме 343 от нашите хора, почти половината.", спомня си огнеборецът.

Президентът Джо Байдън ще посети трите емблематични места на нападенията, където ще се проведат възпоменателни церемонии, но не се предвижда да държи речи. Той се обърна към американците с видеопослание.

"В дните след 11 септември видяхме героизъм навсякъде, на очаквани и неочаквани места. Видяхме също нещо много рядко - истинско чувство за национално единство. Единство и издръжливост, способност да се възстановим от травмата. Поколението на 11 септември служеше и защитаваше пред лицето на терора, за да потърси отговорност от терористите, за да покаже на всеки, който иска да навреди на Америка, че ще ви преследваме и ще ви накараме да си платите", каза Байдън.

Отговорност за атентатите пое лидерът на "Ал Кайда" Осама бин Ладен. Последва водената от Съединените щати война в Афганистан, където терористът получи убежище от талибаните.

Бин Ладен беше ликвидиран през май 2011 г. при изненадващ рейд на американските спецчасти срещу жилищния му комплекс в Аботабад в Пакистан.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести в Солун срещу мерките за неваксинирани здравни служители
Протести в Солун срещу мерките за неваксинирани здравни служители
Дискотека в Благоевград наруши забраната и отвори за клиенти
Дискотека в Благоевград наруши забраната и отвори за клиенти