НОВИНИ

МЗ: Наличните ваксини са ефективни срещу различните варианти на вируса

наличните ваксини ефективни различните варианти вируса
bnt avatar logo
от БНТ
10:37, 01.09.2021
Чете се за: 03:02 мин.
Здраве
Слушай новината

Актуални проучвания показват, че наличните ваксини са ефективни срещу различните варианти на вируса. Това посочват от Министерството на здравеопазването в пост на страницата си във Фейсбук и отговарят на въпроса какво влияние имат новите варианти на SARS-CoV-2 върху ефикасността на ваксините срещу COVID-19?

При хората, получили първа доза от ваксината срещу COVID-19, имунизационният цикъл трябва да бъде завършен, за да се предизвика силен имунен отговор. Целта е да се сведе до минимум вероятността да не бъде реализиран имунен отговор. По този начин ще се избегне появата на нови мутации на вирусните варианти, които имат нови способности (пр. по-голяма заразност, по-тежко протичане и т.н.).

Освен това навременното прилагане на втора доза от ваксините с двудозов прием значително намалява вероятността да не бъде предизвикан имунен отговор.

Ще въведат ли по-строги ковид ограничения с предимство за ваксинираните

През последните седмици Делта вариантът на SARS-CoV-2 стана доминиращ в Европа, измествайки досега известните варианти на вируса. Проучвания от Обединеното кралство на ваксините Vaxzevria, с производител AstraZeneca, и Comirnaty, BioNTech/Pfizer, показват, че двете ваксини имат сравнително висок защитен ефект срещу вирусния вариант Делта в сравнение с Aлфа по отношение тежкото протичане на заболяването, вкл. хоспитализация.

При незавършен ваксинационен цикъл (с поставена една доза от ваксините с двудозов прием) ефикасността на ваксините срещу Делта варианта значително намалява – около 35% за двете ваксини по отношение тежкото протичане на заболяването.

Ето защо завършената ваксинация е от съществено значение за постигане на добър защитен ефект, посочват от здравното министерство.

Новите белези на COVID-19: Упорита температура до 40 градуса и кашлица със задух

„Ваксините срещу COVID-19 предизвикват създаването на неутрализиращи антитела, както и на Т-клетъчен имунитет срещу различни дялове на spike-протеина на вируса. По този начин се предизвиква адекватен имунен отговор. В резултат на това различните мутации не оказват голямо влияние върху ефективността на ваксините. Тъй като всички одобрени в ЕС ваксини срещу COVID-19 са кодирани за spike-протеина на базовия вирус, може да се предположи, че въздействието на мутациите върху ефикасността на ваксините е сходно“, посочват учените от института „Роберт Кох“ в Германия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зоран Заев ексклузивно пред БНТ: Очаквам сформиране на стабилно редовно правителство, за да продължат разговорите
Зоран Заев ексклузивно пред БНТ: Очаквам сформиране на стабилно редовно правителство, за да продължат разговорите
Проучване на ЕСВП: Само един от всеки трима българи се чувства свободен
Проучване на ЕСВП: Само един от всеки трима българи се чувства свободен