НОВИНИ

Какво казва законът: Има ли "вратичка" при сядането зад волана с шофьорска книжка от чужбина?

Невролог ще даде становище кога задържаният за катастрофата на столичния бул. "Тодор Александров" може да се изправи пред съда

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:07, 03.08.2024
Чете се за: 05:10 мин.
У нас
Слушай новината

Невролог ще даде становище кога задържаният за катастрофата на столичния бул. "Тодор Александров" може да се изправи пред съда, за да стане ясно дали ще бъде оставен в ареста. В четвъртък 43-годишният шофьор помете чакащ на спирка мъж, а кръвната му проба показа употреба на кокаин. Катастрофата напомни за случая "Семерджиев" от преди две години. Какво е сходството?

Двата случая много си приличат, макар че при единия има две жертви, а при другия - пострадали. На първо място - отличително и за двете катастрофи са високата скорост, с която са се движили шофьорите и то на оживени столични булеварди. На второ място - и в двата случая имаме шофьори с множество глоби. Третото, което прави впечатление, е това, че и в двата случая имаме шофьорски книжки, издадени в чужбина. В случая Семерджиев беше швейцарска, но за нея прокуратурата повдигна обвинение, че е фалшива, а в този от четвъртък - мексиканска, за която още продължава проверка.

Законът позволява да управляваш автомобил с шофьорска книжка, издадена в друга държава. Това е регламентирано в Закона за движение по пътищата, но има няколко специфики. В общия случай, книжките, които не са издадени от страни от Европейския съюз, страни извън Европейската икономическа общност или Швейцария, имат правото да бъдат ползвани в определен срок. Само че, като че ли има оставена вратичка, от която се възползват някои шофьори. Каква е тя - вижте в репортажа, по който работихме с Иво Никодимов.

Български гражданин изкарва шофьорска книжка в чужбина. Прибира се и излиза по българските пътища. Законът го позволява, но при определени условия.

"Български граждани могат да управляват МПС на територията на страната със свидетелство за управление на МПС, което е издадено от страна, която не е членка на ЕС или не е в Европейската икономическа общност или не е Конфедерация Швейцария за срок до 3 месеца от датата на влизане на територията на Република България", каза инспектор Виден Димитров - "Пътна полиция" - СДВР.

"Но това не означава, че те не могат да бъдат санкционирани по нашия закон. Единствено, не могат да им се отнемат контролни точки, ако примерно те имат шофьорска книжка, примерно както е случая в Мексико", коментира Владимир Тодоров - председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Само че разрешеният тримесечен срок може да бъде рестартиран с дори еднодневно излизане от страната.

"В момента законът го позволява и може дори за един ден да отиде някъде на екскурзия в някоя от нашите съседки, след това да се прибере. Срокът започва да тече", отбеляза инспектор Виден Димитров - "Пътна полиция" - СДВР.

От полицията уверяват, че издадената в чужбина шофьорска книжка не затруднява проверките на пътя. Причината - справките се правят чрез специална информационна система или се прави запитване до съответното посолство.

Остава проблемът със събираемостта на наложените санкции. Шофьорът, катастрофирал на булевард "Тодор Александров" има 9 нарушения за близо 2000 лева, но:

"Всички наказателни постановления са му връчени, но не ги е плащал", подчерта Калин Стоянов - служебен министър на вътрешните работи.

"Когато тези глоби отидат в НАП, НАП трябва да реши дали да ги възложи за принудително събиране на частни съдебни изпълнители или на държавни изпълнители или по друг начин да въздейства, но ако се даде възможност - частните съдебни изпълнители това да го правят, мисля, че ефикасността ще бъде доста по-голяма", смята Владимир Тодоров - председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Неправителственият сектор от години предлага мерки:

"Aко имаш неплатени глоби, да не можеш да минеш на годишен технически преглед", предлага Владимир Тодоров - председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

А с всички предложения за промени, върви и апелът за спазване на правилата, защото това запазва животи.

Репортаж на Йоана Миланова и Иво Никодимов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ мина през Пуерто Рико с мисъл за четвъртфиналите в Париж
САЩ мина през Пуерто Рико с мисъл за четвъртфиналите в Париж