НОВИНИ

Без широка подкрепа за правителство с третия мандат на "Има такъв народ" (ОБЗОР)

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
18:12, 03.08.2024
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Без широка подкрепа за правителство с третия мандат на "Има такъв народ" след маратона от срещи, започнал във вторник и приключил днес.

Равносметката: подкрепата засега остава 66 гласа, "да" дадоха част от депутатите от разпадналата се група на "Величие", независиимите от ДПС и БСП.

Подкрепа
ИТН - 16 депутати
БСП - 18 депутати
Част от независимите от "Величие" - 7
Независимите от ДПС - 25

Отказ
ГЕРБ-СДС - 68 депутати
Възраждане - 38 депутати

Без отговор
ПП-ДБ - 39 депутати

След последните разговори с ГЕРБ-СДС, дойде второто "не". Фокусът на разговорите днес не беше върху секторни политики, а имало ли е снощи късна тайна среща за свалянето на председателя на 50-ото Народно събрание.

Първата партия, която отказа подкрепа след среща беше "Възраждане", а от ПП-ДБ не са дали все още категоричен отговор за своите 39-ма народни представители. Депутатите от ДПС около Пеевски изобщо не отидоха на преговори.

Снимки: БТА

С три въпроса започна последната седма и най-важна среща в парламента. Но не за политики, а каква е била целта на късната среща вчера между ИТН, ПП-ДБ, "Възраждане", БСП и независимите от ДПС.

"Какво е отношението на "Има такъв народ" към участието в мнозинство, което има за цел да преподреди домовата книга, метафорично казано, за президента, минавайки през свалянето на председателя на Народното събрание и избор на нов такъв, което да бъде съгласувано с президентската институция, и да бъде посочен за служебен министър-председател? Тази среща е била за мнозинство за редовно правителство или за мнозинство за служебно правителство? И защо, ако тази среща е била за редовно правителство, ГЕРБ не е поканен?", попита Росен Желязков, ГЕРБ-СДС.

Последва и обяснение.

"Отговорът е много прост. Първо, мисля, че живеем в свободна страна и всеки може да се среща с когото прецени. Предполагам сте прочели поста на г-н Трифонов по темата. Единственото, което искаме да направим, е реализация на третия мандат. Ако има мнозинство за това, което говорите, то ще има правителство", подчерта Тошко Йорданов, ИТН.

Заговори се за заговор и конспирации. След близо три часа преговори, сходство по всички теми, възвърнато доверие, дойде и отказът, каквато беше предварителната заявка. И така от сметката бяха извадени 68-те гласа на ГЕРБ-СДС.

"Националният мандат в 50-ото Народно събрание можеше да бъде само първият", заяви Деница Сачева, ГЕРБ-СДС.

След ръкостисканията дойдоха съмненията.

"Един конкретен човек иска бързи избори в държавата. Той се казва Делян Пеевски. И си задавам въпроса: Да не би да е прекалено голяма сянката на Делян Пеевски над първата политическа сила? Крайното решение се оказа предизвестено и предварително взето", каза Станислав Балабанов, ИТН.

Изводът на ИТН дотук - постигнат диалог в този парламент.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Златен медал за Чън Цин Чън и Цзя И Фан по бадминтон на двойки жени
Златен медал за Чън Цин Чън и Цзя И Фан по бадминтон на двойки жени
Рами Киуан пред БНТ: Имах по-големи очаквания (ВИДЕО)
Рами Киуан пред БНТ: Имах по-големи очаквания (ВИДЕО)