НОВИНИ

След убийството на три деца: Размирици и протести във Великобритания

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:18, 03.08.2024
Чете се за: 01:57 мин.
По света
убийството три деца размирици протести великобритания
Слушай новината

Британската полиция засилва мерките за сигурност по улиците и край джамиите в очакване на нови антиимигрантски протести заради убийството на три малки момичета в понеделник.

Размириците избухнаха тази седмица след невярна информация в социалните мрежи, че извършителят на престъпното деяние в Саутпорт е радикален мюсюлмански имигрант.

Полицията посочи, че 17-годишният задържан е роден в Каридф, Уелс. Повече от 30 демонстрации са насрочени в Обединеното кралство за двата почивни дни. Предвидени са и антирасистки контрапротести.

С 10 ареста и четирима ранени полицаи завършиха вълнения през изминалата нощ в Съндърланд, североизточна Англия. Стотици демонстранти там атакуваха с камъни и тухли силите на реда край местната джамия, а по-късно преобърнаха и подпалиха коли до полицейския участък.

„Шокиращите сцени от снощи в Съндърланд са ужасяващи и напълно неприемливи. Нашите служители се сблъскаха със сериозни и продължителни прояви на насилие. Това не беше протест. Това беше непростимо насилие и безредици. Не се съмнявайте, че ако сте замесени, ще се сблъскате с пълната сила на закона", каза Марк Хол - полиция на Съндърланд.

„Насилие, грабежи и вандализъм- това не е протест, а престъпно поведение. Също така не е проява на скръб за загубата на невинните деца в Саутпорт, които трябва да са в нашите мисли", подчерта Сюзън Дънгуърт - полиция на Нортумбрия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тейлър Фриц и Томи Пол донесоха олимпийски бронз на САЩ по тенис на двойки
Тейлър Фриц и Томи Пол донесоха олимпийски бронз на САЩ по тенис на двойки
Самолет "Спартан" успешно транспортира до "Пирогов" детето, пострадало при инцидент на плажа в Созопол
Самолет "Спартан" успешно транспортира до "Пирогов" детето, пострадало при инцидент на плажа в Созопол