НОВИНИ

САЩ засилват военното си присъствие в Близкия изток

Бенямин Нетаняху вече предупреди, че предстоят "тежки дни"

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:02, 03.08.2024
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Ситуацията в Близкия изток - поне 15 жертви на израелски удар в Газа. При две атаки в окупирания Западен Бряг са загинали най-малко 9 души, сред тях командир на Хамас, твърди радикалната палестинска групировка. Иран очаква Хизбула да нанесе удари срещу Израел. САЩ ще разположат допълнителни военни кораби и изтребители в Близкия изток, за да помогнат за защитата на Израел, в случай на атака от страна на Иран и съюзниците му.

Израелската армия съобщи, че е нанесла въздушен удар по бунтовническа клетка на Хамас в района на Тулкарм, в окупрания Западен бряг.

"Живея наблизо. Тръгвах за работа и чух експлозията. Заедно с един от моите работниците дойдохме да видим какво става. Имаше убито младо момче на пътя и още няколко тела в колата. После беше изстреляна още една ракета и ние избягахме."

Политическият лидер на Хамас - Исмаил Хания е бил убит с "ракета с малък обсег", с бойна глава с тегло около 7 кг, съобщава иранската Революционна гвардия.

Отмъщението на Техеран за смъртта на Хания, за която Иран обвинява Израел, ще бъде „тежко и ще бъде извършено в подходящ момент, на подходящо място и по подходящ начин", се казва още в изявлението.

Освен Иран, в атаката ще се включат и съюзниците му - йеменските бунтовници, ливанската шиитска групировка Хизбула, както и множество милиции в Ирак и Сирия. Ако Техеран атакува, Тел Авив "няма да се сдържа" е заявил високопоставен представител на Израел.

Иран очаква Хизбула да нападне Израел в отговор на убийството на военния лидер на групировката Фуад Шукр, като не се ограничи само до военни цели, a нанесе поражения в дълбочина.

Пентагонът обяви, че ще разположи допълнителна военна техника в Близкия изток, за да помогне на Израел да се защити от евентуални атаки на Иран и неговите проксита. В повишена бойна готовност са и силите за противоракетна отбрана.

Израел също е в бойна готовност, премиерът Бенямин Нетаняху вече предупреди, че предстоят "тежки дни". Израелските министри са изпратени по домовете си за почивните дни със сателитни телефони - в случай, че бъде атакувана комуникационна инфраструктура. Все повече авиокомпании заобикалят въздушните пространства на Израел, Ливан и Иран.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бедствено положение заради липсата на вода е обявено в горнооряховското село Стрелец
Бедствено положение заради липсата на вода е обявено в горнооряховското село Стрелец
Спортна гимнастика – прескок, финал: Валентина Георгиева (ВИДЕО)
Спортна гимнастика – прескок, финал: Валентина Георгиева (ВИДЕО)