НОВИНИ

Какво още можем да очакваме от Франция за церемонията по закриването на Игрите

живо церемонията откриване летните олимпийски игри париж бнт бнт bntnewsbg sport
bnt avatar logo
от БНТ
16:10, 09.08.2024
Чете се за: 03:12 мин.
Спорт
Слушай новината

Два дни преди края на Олимпийските игри в Париж 2024, пищното тържество по откриването продължава да е обект на дискусии, но сега е време да се фокусираме в предстоящата церемония по закриването.

За разлика от първото шоу, протекло по крайбрежието на Сена, сега в неделя всичко ще се случи на "Стад дьо Франс". А организаторите отново ревниво пазят почти всичко в пълна тайна. Какво се знае до момента за предстоящото шоу?

Церемонията ще бъде близо 2 часа, но артистичната част от нея ще продължи 40 минути и отново ще бъде режисирана от Тома Жоли, който беше отговорен и за откриването.

Репетициите, в които участват стотици танцьори, артисти, и дори и пожарникари, се провеждат на тайно място от началото на месец юли. Концепцията на самото шоу за закриването на игрите е създадена и одобрена от организаторите на игрите още преди година и половина.

„Изключително оригинално е и точно това е нещото, което веднага ми хареса. Моментално подкрепихме идеята на Жоли!“ – подчертава Томи Естенге - председател на Париж 2024.

От пестеливата информация за церемонията става ясно, че трябва да очакваме спектакъл с антиутопично съдържание, вдъхновен от изчезването на олимпийските игри за цели няколко века - от Античността до края на 19-и век. Сценарият има намерението да пренесе зрителите в измислена реалност, в която игрите отново престават да съществуват, за да възкръснат пак в едно далечно бъдеще.

В главната роля ще видим известният с изключителната си гъвкавост танцьор Артур Кадре. Според него, спектакълът ще включва, освен характерните за него брейкденс движения, също и „много театър, цирк и магия“.

Церемонията обещава да е визуално впечатляваща и с внушителни музикални аранжименти. Спектакълът носи името “Records” и движенията на участващите ще изписват картина от движения около Олимпийските обръчи, с изобилие от въздушни хореографии и зрелищни фигури.

Американските, които са организатори на следващите олимпийски игри, ще получат 12 минути, в които ще бъде осъществено и предаването на олимпийския флаг от кмета на Париж на този на Лос Анджелис – домакин през 2028.

Музикални изпълнения се очакват от френските групи Phoenix и Air, а актьорът Том Круз ще направи кратка изява, по време на американската част от церемонията.

От своя страна французите ще почетат своите спортисти, както и многобройната си публиката със специален парад по Шанс Елизе. Той ще се състои на 14 септември - седмица след приключването на Параолимпийските игри.

Автор: Александър Върбанов

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Израел се съгласи да възобнови преговорите за примирие
Израел се съгласи да възобнови преговорите за примирие
Температурата на Антарктида се е повишила с 10 градуса
Температурата на Антарктида се е повишила с 10 градуса