НОВИНИ

Какво се случва на пазара с криптовалути?

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
10:52, 23.01.2023
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

През изминалата година стойността на най-популярната криптовалута биткойн се е понижила с над 60%. Но от началото на година се забелязва промяна. Какво се случва на този високорисков пазар?

Освен драстичен спад в стойността на биткойн през миналата година, обемите на търговията се понижиха с над 30% на годишна база.

"Определено пазарът е депресиран след съществени загуби. Биткойн загуби 70% от върховите нива", каза Благовест Белев, основател на първия фонд за инвестиции в криптовалути.

Сред тях е фалита на FTX - криптоборса през есента на миналата година, след като се оказа, че няма достатъчен резерв от активи, за да отговори на клиентското търсене. А другото негативно събитие е загубата на инвеститорското доверие в проекта "Тера Луна", което срина цената и го изключи от повечето борси.
В криптосвета настъпват и други по положителни промени, включително и екологични.

"В момента се говори за забрана на някои криптовалути, които използват твърде много електричество", заяви IT специалистът Симеон Светлинов.

Това вече е накарало разработчиците на втората по капитализация криптовалута Етериум да променят нейния алгоритъм. Предстоят и дългоочаквани от пазара регулации.

"Очаква се тази година януари-февруари да се гласува в ЕП голямата директива, която се чака от години и се подготвя за регулация на виртуалните валути. Непрекъснато излизат нови промени, които искат да направят самите регулатори и вече от няколко години не се стига до финална версия. Самата индустрия толкова бързо се променя, че изисква нови и нови промени. Законът не може да навакса толкова бързо", каза Благовест Белев.

"Ако човек сега обмисля да влиза в криптосектора, бих посъветвал да изчака, да се видят какви регулации и закони ще прокарат правителствата и централните банки", поясни Симеон Светлинов.

Но дори и с нови регулации, експертите съветват за предпазливост, ако планирате инвестиции във виртуални пари.

"Целият този сектор е твърде рисков и твърде иновативен за средния човек. Хора, които се чувстват технологично и финансово грамотни според мен има смисъл да инвестират в това нещо, но останалите, които не са уверени, особено в технологични способности да опазват самите криптовалути, да стоят настрана", заяви Благовест Белев.

И дори с определени регулации, пазарът с криптовалутите си остава високорисков, с който лесно можете да загубите парите си.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реал Мадрид взе своето в Билбао след голове на Бензема и Кроос
Реал Мадрид взе своето в Билбао след голове на Бензема и Кроос
КНСБ: 2432 лв. са нужни за издръжката на 3-членно семейство
КНСБ: 2432 лв. са нужни за издръжката на 3-членно семейство