НОВИНИ

КНСБ: 2432 лв. са нужни за издръжката на 3-членно семейство

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
10:45, 23.01.2023
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Над 2400 лева е минималният месечен доход, необходим за издръжката на едно тричленно семейство у нас за последното тримесечие на миналата година, сочат данни на КНСБ.

1351 лева е "чистият" месечен доход, с който един работещ, който живее сам, трябва да разполага, за да се издържа. Така доходът, нужен за издръжка у нас, се увеличава с близо 18% на годишна база.

На пресконференция от КНСБ изнесоха данни за нарасналите цени на основните хранителни стоки. Най-голямо е поскъпването при яйцата и млечните продукти.

"Като няма адекватни действия, хората си ги търсят, за да могат да вържат двата края. Към тези, които отиват на избори - минимална заплата поне 1000 лв. от началото на 2024 г., с която да влезем в Еврозоната", призова президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Българите обедняха, независимо дали работят на средна заплата, на по-малко от средна заплата, на минимална заплата. Всички ръстове, които бяха направени от държавния сектор, включително, ръстът на минималната заплата, включително, който е 770 лв. - не са достатъчни, за да покрият основните стоки от потребителската кошница. Ако погледнете какво се случва с яйцата - те са поскъпнали със 140%", посочи Любослав Костов, главен икономист на КНСБ.

Вижте повече във включването на Зоя Велинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво се случва на пазара с криптовалути?
Какво се случва на пазара с криптовалути?
Елтън Джон ще изнесе прощални концерти в Нова Зеландия
Елтън Джон ще изнесе прощални концерти в Нова Зеландия