НОВИНИ

Какво се знае за сайта "Миротворец", който заплашва български политици и журналисти (ОБЗОР)

Александър Марков
от Александър Марков
17:37, 20.07.2023
6930
Чете се за: 07:35 мин.
У нас
Слушай новината

Посолството на Украйна се разграничи от обществената организация и сайта "Миротворец", на който бяха публикувани заплахи срещу български политици, журналисти и общественици. Дейността на "Миротворец" по никакъв начин не е свързана с работата на държавните институции на Украйна и не отразява официалната политика на украинската държава, казват украинските дипломати. Сред публикуваните имена са тези на президента Георги Първанов, заместник-председателя на парламента Кристиан Вигенин, журналиста Велислава Дърева. Авторите на сайта създават публични досиета на лица, които според тях извършват престъпления против "националната сигурност" на украинската държава. Те са включени в секция под наименованието "Чистилище". Пред БНТ президентът Георги Първанов, който също е в списъка, заяви, че е изумен.

От украинското посолство у нас посочиха, че уебсайтът "Миротворец" е независим ресурс на инициативата "Център за изследване на признаците за престъпления срещу националната сигурност на Украйна".

И че информационното попълване на сайта се осъществява от отворени и достъпни източници, които се ползват за научно-изследователски, творчески и журналистически цели.

Уебсайтът, който е открит през 2014 г., поддържа база данни с досиета на хора, които извършват или съучастват в извършването на престъпления срещу националната сигурност на Украйна, посочват от "Миротворец". Казват, че данните им свободно могат да се ползват от разузнавателните и правоохранителни органи на Украйна.

В списъка с лица има хора, които според сайта са руски шпиони и хора от всякаква националност, които работят срещу Украйна. Върху снимките на онези от тях, срещу които има извършени покушения или са убити, сайтът слага червен надпис "Ликвидиран".

От пет години в сайта фигура и президентът Георги Първанов. Причината - "нарушаване на държавните граници на Украйна и участие в пропагандни руски мероприятия". От сайта твърдят, че Първанов e участвал в международна конференция за Крим в Ялта през 2017 г.

"Аз съм изумен, признавам. Не помня от много години, като историк даже бих казал, за подобно явление. Фактът, изтъкнат за моето включване - присъствието ми на някакъв форум в Ялта, е лъжа. Груба, нагла лъжа, тъй като аз никога в Ялта не съм бил по какъвто и да е повод", заяви Георги Първанов.

Според него държавата ни трябва да реагира остро на ниво изпълнителна власт, а не на ниво парламентарна комисия.

"Аз съм бил против тази война от втория ѝ ден, винаги съм бил за примирие и бързи преговори за мир, но някой да ми поставя оценки, да ме заклеймява, да ме сочи с пръст, това не мога да приема и пак казвам - точно затова тези, които в последните дни най-много агитираха за изпращане на оръжие в Украйна, за включването ѝ в НАТО, сега трябва да реагират първи, за да покажат, че имат някакви принципи", заяви Първанов.

В списъка от април миналата година е и заместник-председателят на парламента, бивш външен министър и депутат от БСП Кристиан Вигенин. "Миротворец" го обвиняват в съучастие на престъпленията на руските власти против Украйна и нейните граждани чрез отказ за подкрепа на предоставянето на военна помощ за Киев.

"Това, за което настояваме, е все пак българските граждани, които са в този списък, без значение на каква позиция са и каква професия имат, да бъдат извадени със съдействието на украинската държава. Това е най-малкото, което смятам, че украинската държава може да направи", заяви Кристиан Вигенин.

Вигенин заяви, че не се страхува за живота си, но очаква информация от нашите специални служби дали има нужда от мерки за сигурност.

"Вярвам, че Украйна, независимо от тежката ситуация, в която се намира, би следвало да спазва елементарни принципи, да съблюдава правата на човека и да изпълнява международните си ангажименти", заяви Вигенин.

В списъка с хора, които според "Миротворец" съучастват в престъпления срещу националната сигурност на Украйна, са още журналистите Велиана Христова, Диляна Гайтанджиева, Велислава Дърева, Елена Йончева, Христо Георгиев. Фигурират още проф. Андрей Пантев, Румен Петков, Валентин Вацев, проф. Иво Христов. Социалистите сезираха ДАНС и настояха украинската държава да се заеме със сайта. Определиха позицията на украинското посолство като цинична.

БСП внася сигнал до ДАНС и иска изслушване на службите за сайта "Миротворец"

"Сайтът изпълнявал своята дейност във връзка със законодателството на Украйна. В кое нормално държавно законодателство по света се призовава към убийства и се качват списъци на хора с лични данни и се разпространява информация да бъдат убивани, където и да ги видите?", заяви Корнелия Нинова.

Председателят на Външната комисия Бойко Борисов заяви, че вече е възложено на външно министерство и службите да уточнят кой стои зад сайта.

"Абсолютно е недопустимо там да влизат журналисти, българи и съответно заместник-председател на парламента. Това е недопустимо", заяви Бойко Борисов.

"Българската държава трябва да провери за какво става дума, така че по никакъв начин да няма съмнение, че който и да било български гражданин, особено който упражнява журналистическа професия, може да бъде подложен на заплахи", заяви Христо Иванов.

"Няма никакво значение към коя парламентарна група принадлежи един български политик, недопустимо е, разбира се, да попада в списъци, които са заплашителни", заяви Даниел Митов.

"Ще сезираме прокуратурата, ще изпратим писмо и до ДАНС да разберем агенти на СБУ в страната планират ли убийството на някой от включените в списъка в сайта "Миротворец"?", заяви Ангел Георгиев от "Възраждане".

В сайта "Миротворец" фигурират не само българи, но и хора като Хенри Кисинджър - патриархът на американската дипломация.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заплатите на служителите в НОИ ще бъдат увеличени, но не през бюджета им
Заплатите на служителите в НОИ ще бъдат увеличени, но не през бюджета им
ЦСКА и Лудогорец отложиха мачовете си от третия кръг на Първа лига заради евроучастията си
ЦСКА и Лудогорец отложиха мачовете си от третия кръг на Първа лига заради евроучастията си