НОВИНИ

БСП внася сигнал до ДАНС и иска изслушване на службите за сайта "Миротворец"

bnt avatar logo
от БНТ
11:34, 20.07.2023
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

БСП настоява службите да проучат сайта "Миротворец", в който, по думите им, има заплаха за живота към Кристиан Вигенин и още много хора. Настояват за официална реакция от правителството.

"Позицията, която украинското посолство е качило на сайта си, е изключително цинична и неприемлива за нас и ние настояваме българската държава да направи нещо. Сега ще ви цитирам, хората, които били в този списък, били заплаха за националната сигурност на Украйна - питаме как точно журналисти, Кристиан Вигенин, други хора, които са в този списък, заплашват националната сигурност на Украйна. Внасяме сигнал до ДАНС, ще викаме службите в комисията по службите, аз съм член на тази комисия, но искаме категорична и ясна позиция на българската държава, българските служби, българското правителство - това не може да продължава така. Постоянно се попълва списъка с нови имена на българи, с научно-изследователски цели да се убиват хора по света", заяви Корнелия Нинова, председател на "БСП за България".

Зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин фигурира в секцията "Чистилище" на сайта "Миротворец" заради "съучастничество в престъпленията на руските власти против Украйна и нейните граждани по време на Руската война срещу Украйна".

снимки: Пресцентър на БСП

В сайта фигура и името на проф. Андрей Пантев за "съзнателно нарушаване на държавните граници на Украйна с цел влизане в окупираните територии в Крим за участие в пропагандно мероприятие на Русия - страната агресор". Участвал е в конференция "Крим в съвременния международен контекст" през 2017 г.

Президентът Георги Първанов (2001-2011 г.) също фигурира в сайта за "съзнателно нарушаване на държавните граници на Украйна с цел влизане в окупираните територии в Крим за участие в пропагандно мероприятие на Русия - страната агресор". Участвал е в конференция "Крим в съвременния международен контекст" през 2017 г.

Журналистът Диляна Гайтанджиева фигурира в сайта заради "антиукраинска пропаганда, съучастничество в акт на "хуманитарна агресия" срещу Украйна, разпространение на фалшиви новини и наративите на кремълската пропаганда".

Зам.-председателят на Съюза на българските журналисти Велиана Христова фигурира от 2018 г. заради "съзнателно нарушаване на държавните граници на Украйна с цел проникване на окупираните територии в Крим. Участие в руски пропагандни мероприятия против Украйна". Христова е "член на група нелегални българи, проникнали на територията на окупирания Крим приз септември 2018 г.", според "Миротворец".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова Зеландия победи Норвегия в първия мач от световното първенство по футбол за жени
Нова Зеландия победи Норвегия в първия мач от световното първенство по футбол за жени
България ще изиграе приятелски срещи с Иран и Албания
България ще изиграе приятелски срещи с Иран и Албания