НОВИНИ

До какви последици може да доведе прекратяването на концесията на "Лукойл"?

bnt avatar logo
от БНТ
08:22, 20.07.2023
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Инициативата за прекратяването на концесията на "Лукойл" на пристанище "Росенец" вече е в ход. Добра ли е идеята и какви са възможните последици - в "Денят започва" коментираха енергийният експерт Явор Куюмджиев и бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов.

Според Борисов идеята дори е закъсняла.

"Можем да видим какво се случи през предходните две години. През 2022 г. България, от гледна точка на стокообмен, стана от два до три пъти по-зависима от Русия по отношение на внос. Така се оказа, че чрез тези външноикономически отношения българската държава индиректно подпомага агресията, която се случи в Украйна".

Припомни, че НС още януари т.г. се произнесе с контрол на ограничителните мерки към Русия за обществените поръчки и концесиите, но България получи дерогация за внос на руски петрол и по този начин - удължаване на концесията.

Радев: Управляващите да си припомнят кой отдаде "Росенец" на концесия

Явор Куюмджиев коментира, че "Лукойл" в Италия бе поставена под особен контрол, което доведе до продажба на рафинерията там. Не изключи подобно нещо да се случи и с рафинерията в Бургас. Посочи, че за два-три месеца биха могли да бъдат реализирани печалби, които да възвърнат инвестицията.

"В момента се създава препятствие за нормалната дейност на сегашния собственик, но до 2024 г. имаме дерогация за закупуване на евтин руски петрол. Той може да се преработва и да се правят колосални печалби, като се продава горивото в Украйна, защото така или иначе половината гориво, което се произвежда в рафинерията, отива там", каза той.

И двамата са на мнение, че не трябва да се стимулират военните действия на Русия в Украйна, но Куюмджиев припомни, че развалянето на концесията може да доведе до правни последици заради швейцарската компания "Литаско", управляваща рафинерията на "Лукойл" у нас.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Тренд": Над половината българи не искат нови избори, 22% одобряват работата на кабинета "Денков"
"Тренд": Над половината българи не искат нови избори, 22% одобряват работата на кабинета "Денков"
Ивайло Петев: Без характер не става нищо
Ивайло Петев: Без характер не става нищо