НОВИНИ

Концесията на "Лукойл": ПП-ДБ предложиха държавата да си върне "Росенец" (ОБЗОР)

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:08, 19.07.2023
Чете се за: 07:22 мин.
У нас
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС предлагат прекратяване на концесията на пристанище "Росенец", която се използва от "Лукойл". Новината съобщи рано сутринта Кирил Петков и това даде повод на ГЕРБ и ДПС да претендират за авторство върху идеята, която Петков е избързал да оповести.

С предлаганите законодателни промени ще се прекрати концесията на пристанище "Росенец". Министерството на транспорта е дало заявка, че може да оперира пристанището, а "Лукойл" ще може да го използва срещу заплащане на такси. Така вносителите смятат, че ще се прекрати възможността Русия да използва българската инфраструктура за финансиране на войната.

Кирил Петков обвини служебния кабинет, че концесията е била увеличена с 24 години без мотиви. А Бойко Борисов обвини Петков, че бърза да съобщи новината и настоя за по-голям мащаб на законопроекта. Депутатите от комисията по икономическа политика скоростно приеха на първо четене законопроекта.

Рано сутринта Кирил Петков обяви: внасят предложение държавата да си върне пристанище “Росенец” от "Лукойл":

"Нашето предложение ще прекрати концесията на пристанище “Росенец”, която беше увеличена от служебния кабинет с 24 години без мотиви. Наша стратегическа цел е влизането в Шенген. И това е една голяма и ясна стъпка в тази посока. Министерството на транспорта вчера ни каза, че може да оперира това пристанище. Вместо да има концесионни такси, ще има приходи от оперирането на пристанището, но изцяло в български контрол."

ПП-ДБ предлагат да бъде прекратена концесията на "Лукойл"

Тази стъпка е в съответствие с регламента на ЕС във връзка със санкциите срещу Русия.

Атанас Атанасов - депутат от ПГ на ПП-ДБ: "След като българската държава няма контрол върху това пристанище, там минава контрабандата, тоест една голяма част или определена част от нефта, който се внася не се декларира пред българската държава и приходите, които реализират концесионерите отиват за подпомагане на Русия във войната."

Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов партньорите им в управлението бързат и трябва да поработят върху некоалиционната си култура, защото предложението за пристанище “Росенец” е на ГЕРБ-СДС, ДПС и ДБ:

"Щом толкова са бързали, само да кажа, че в нашите предложения на колегите на ДБ, ДПС и нас влизаха и транспортните тръби и фигурата на особен управител. Сиреч да поемем държавата целия контрол. Яростна съпротива имаше от ПП относно тръбите и особения управител. И сега чувам по вашата телевизия как Кирил Петков ме призовава да го подкрепя за нещо, което вчера ние сме спорили колко по-голям да му е мащаба. Но да речем млади са, учат се, ще се научат на некоалиционна култура.

Борисов: Петков избърза, предложението за "Росенец" беше на ГЕРБ, ДПС и ДБ

И Делян Пеевски потвърди, че инициативата е на ДПС, ГЕРБ и ДБ:

"Дадохме на министъра седмичен срок след като се приеме от парламента "Росенец" да бъде отнет от "Лукойл" и да приключи безконтролната врата. През "Лукойл" се финансира войната за нас. Това трябва да се спре. Трябва държавата да направи абсолютен контрол над компанията. Не може една частна компания да притежава врата в държавната граница.

Коментарите от останалите формации не закъсняха.

Костадин Костадинов - председател на "Възраждане": "Да видим как ще реагират собствениците на "Лукойл", които са от банка Ай Енд Джи, която е част от семейния клан на Ротшийлд. Оп, казах Ротшийлд, според мен Кирил Петков е антисемит."

Корнелия Нинова - председател на БСП: "Обектите, които са стратегически за националната сигурност трябва да се управляват и стопанисват от държавата. Ако го направят - дали държавата е готова да поеме всички функции веднага, така че да няма проблеми на пристанището и дали това ще доведе до някакви санкции при развалянето на договора и най-вече как ще се отрази на цената за хората."

Тошко Йорданов - председател на ПГ на ИТН: "Да ви припомня ли, че Гроздан Караджов беше министърът, който нареди разрушаването на кея на "Росенец", който още не е разрушен, а ПП-ДБ ходиха с плажни чували и патенца пояси да се плицукат на "Росенец", за да се разберат с Доган да управляват заедно.

Борисов обяви още, че управленската програма е финализирана вчера:

"На базата на нея следващата седмица ще си подпишем и едно споразумение, така както Христо Иванов иска. И когато има успех той има много бащи, както в случая се оказва.

Христо Иванов - ПП-ДБ: "Тази обща законодателна програма прераства в обща управленска програма, съгласувана, свързана с ротационната формула за кабинет. ДПС няма да участва в нито един от тези механизми."

Делян Пеевски - депутат от ДПС: "Този механизъм си е техен. Единственото, в което ние ще се включим е където има мнозинство от 160 народни представители за избор на регулатори - както е ВСС, инспекторати, ние ще се включим в това нещо."

По предварителна договорка и ротацията на председателя на парламента трябваше да е днес. Неофициално се спрягат два варианта: Росен Желязков и Никола Минчев да сменят позициите си или с началото на следващия парламентарен сезон или при ротацията на премиерите.

Филип Станев - ИТН: "Днес е един тъжен, даже може би леко позорен ден за българската демокрация и за българската ротация."

Тошко Йорданов - ИТН: "Благодаря, господин Минчев, о извинявайте, вие не сте се сменили още."

Росен Желязков - председател на НС: "Може и просто Никола да ми казвате."

Според лидера на ГЕРБ е притеснително и, че партньорите им в управлението слагат областните ръководители на структурите си за областни управители и така си пренасят щабовете за местните избори в областната управа.

Вижте прякото включване на Милена Кирова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манчестър Юнайтед надви минимално Олимпик Лион за втора победа в летните контроли
Манчестър Юнайтед надви минимално Олимпик Лион за втора победа в летните контроли
Александър Зверев отново е обвинен в домашно насилие
Александър Зверев отново е обвинен в домашно насилие