НОВИНИ

На сухо в жегата: Перущица е в капана на частичен воден режим

bnt avatar logo
от БНТ
17:26, 19.07.2023
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Водният обем в основния водоизточник, който захранва Перущица значително е намалял. Затова се налага въвеждането на воден режим. Той ще действа от 20:00 часа вечерта до 6:00 часа сутринта и ще засегне една-трета от живеещите в града. Мярката се налага, за да може хората по високите части в Перущица да имат вода поне през вечерните часове.

От три дни Таня Гъшарова и съседите ѝ в горния квартал на Перущица нямат вода:

"Тука някои къщи имат вода, а ние нямаме. Каква е тая работа. Нито можем да се разхладиме, купуваме минерална вода да пием, нито водоноски има, нищо."

След като цял ден вчера Радка Динкина е била без вода, днес бърза да напълни кофите:

"Напълних кофи, че като спре водата да имам да си измия ръцете и нещо зарзават, ако реша да готвя, нещо да правя, да имам вода."

Причината за драстичното намаляване на ресурсите в единия от водоизточниците са екстремалните температури. От ВиК-Пловдив обаче призовават хората в Перущица да спрат да използват ограничените количества питейна вода за поливане на градини и дворове.

"Разходът на вода от помпените агрегати, които подават вода, ние имаме там отчитащи устройства, показват почти два пъти по-висока консумация, което просто няма как да поеме мрежата това натоварване и съответно високите части започват да страдат", каза Антон Гълъбов, заместник-главен инженер на ВиК-Пловдив.

Снощното временно прекъсване на подаването в ниските райони, и особено в поливните зони, е дало добри резултати и днес вече вода има и във високите части. В следващите няколко дни режимът ще остане, за да продължат пробите но водоема.

- Режим. Така съобщиха.

БНТ: Неприятна ли е тази ситуация, горещо време?

- Еми ще се изтърпи. Трябва и за другите хора да има.

"Този проблем е от много години, просто понякога водата се губи и няма достатъчно дебит. Може би вариантът е да се търси нов водоизточник, но това е решение, което ВиК трябва да вземе", обясни Мария Витанова-Вълканова, кмет на Перущица.

От ситуация като тази в Перущица са застрашени и няколко село в района на Асеновград, където също се отчита значително повишена консумация за поливни цели.

Репортаж: Николай Райшинов, Васил Кръстев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството назначи още четирима областни управители
Правителството назначи още четирима областни управители
Катастрофа затрудни движението на пътя Благоевград - Симитли
Катастрофа затрудни движението на пътя Благоевград - Симитли