НОВИНИ

Президентът за концесията на "Лукойл": Поредното прибързано и некоректно изказване на ПП (ОБЗОР)

Александър Марков
от Александър Марков
17:47, 19.07.2023
Чете се за: 06:57 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Като поредното прибързано и некоректно изказване определи президентът Румен Радев тезата на "Продължаваме Промяната", че служебното правителство е удължило концесията на "Лукойл" на пристанище "Росенец" с 24 години. Радев напомни, че концесията е сключена от кабинета на Бойко Борисов за срок от 35 години. Той отговори и на Христо Иванов, и Васил Терзиев за атаките срещу него.

Президентът заяви, че концесията е дадена от правителството на Бойко Борисов.

"Кой даде на концесия пристанището - правителството на Бойко Борисов, за 35 години. Служебното правителство не е удължавало концесията, просто 24 години остава да бъде в сила концесията, която служебното правителство не прекрати, защото точно тогава водеше борба с космическите цени на горивата, които ни докараха четворната коалиция. Същите тези политически лидери", обясни Радев.

По думите му, предстои да разберем дали това предложение на управляващите е в резултат на някакви корпоративни апетити или е кризисен пиар.

"Да забравим по-бързо кой ни докара посредниците за 30% по-скъп руски газ, "Джемкорп", кой не премести регистрацията на "Лукойл" по време на редовното си управление от Швейцария в България. Служебното правителство свърши това, което трябваше да свършат редовните правителства. Служебното правителство само за 5 месеца събра данъци от "Лукойл" - 180 млн. лева, два пъти повече от колкото всички редовни правителства преди това за 15 години", добави президентът.

Радев заяви още, че се надява управляващите много добре да са си направили сметката как това решение ще се отрази на цената на горивата.

"Аз се надявам, че са си направили оценка на риска какво има зад пристанището, защото там има една голяма тилова база, на кого принадлежи тя, защо тя принадлежи на "Лукойл", кога е взета от него, как това връщане на държавата на пристанището ще работи с тази тилова база, без която прехвърлянето на петрол към Нефтохимическия комбинат е невъзможно", коментира той.

Радев отговори и на думите на Христо Иванов, че позицията на президента относно Украйна е недостойна, подла и много вредна за България, сравнявайки го с беларуския президент Александър Лукашенко.

"Явно господин Иванов прави всичко възможно, вкарва в играта всички възможни карти, за да забравим по-бързо подлостта, с която той измами своите избиратели и предаде своите принципи и ценности. Знаете, че той извая целия си политически облик като борец срещу мафията, наречена от него Борисов, и срещу задкулисието, наречено от него Пеевски, а в момента той не просто се прегърна с тях, a той им слугува. И чувам, че той щял да променя България за две години. Интересно с кого и как ще промени България, защото господин Иванов обилно, напоително ни обясняваше, че ГЕРБ и ДПС трябва да бъдат санирани и държани за дълго време извън управлението. Днес той им подарява управлението и ще променя България с тях", каза още Радев.

Радев: Управляващите да си припомнят кой отдаде "Росенец" на концесия

Попитан как би коментирал думите на кандидат-кмета на София от ПП-ДБ и "Спаси София" Васил Терзиев, че Радев не е обединител на нацията, а мегафон на чужда държава, Радев отговори:

"Аз мисля, че не е коректно да съдим за децата на Държавна сигурност по техните родители. Това по-скоро е урок за хората, които дълги години осмисляха своето политическо битие с линчуване, и то жестоко линчуване на всички, свързани с ДС, а днес издигат точно такъв кандидат. И това всъщност осветлява двойните стандарти, които практикуват най-шумните представители на българската политика. Що се отнася до самия кандидат, за мен човек, който предава родителите си, ще предаде и родината си", каза той.

Относно заплахата за убийство срещу военния министър Тодор Тагарев държавният глава заяви, че е против това да бъде заплашван с убийство български гражданин. Радев напомни, че когато е имало заплахи към българския журналист Христо Грозев, президентът, служебният кабинет и службите са се задействали моментално, за да гарантират сигурността му.

"Искам тук да повдигна темата за сайта "Миротворец". Очаквам българското правителство най-сетне да вземе някакво отношение по този случай, независимо какво е. Но трябва да се разбере дали това са фалшиви сигнали, дали са реалистични, доколко са достоверни, трябва да има действие. Всеки един български гражданин трябва да бъде защитаван, когато е под заплаха неговият живот и сигурност", обясни той.

Коментарът му е по повод факта, че преди дни Съюзът на българските журналисти алармира, че още един български журналист - Диляна Гайтанджиева, е попаднала в списъка с "врагове на Украйна". Списъкът е поддържан от сайта "Миротворец", като в него вече са Велиана Христова, Велислава Дърева, Елена Йончева, Христо Георгиев, Румен Петков, Валентин Вацев, Ваня Добрева, Волен Сидеров, проф. Иво Христов и др.

От СБЖ призоваха българските и украинските власти да обърнат специално внимание на случая, тъй като медията "разгласява лични данни, нарушава базисни правни норми в ЕС и застрашава правата и сигурността на много хора, включително и европейски граждани".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Зверев отново е обвинен в домашно насилие
Александър Зверев отново е обвинен в домашно насилие
Президентът Румен Радев връчи почетен плакет на волейболните национали, спечелили бронзови медали на световното до 21 години
Президентът Румен Радев връчи почетен плакет на волейболните национали, спечелили бронзови медали на световното до 21 години