НОВИНИ

Борисов: Възнамеряваме конституционната реформа да е факт до Нова година

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
09:06, 20.07.2023 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Възнамеряваме конституционната реформа да е факт до Нова година, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в парламента. Дотогава трябва да е избран нов състав на Висшия съдебен съвет, както и нов главен прокурор, посочи още той.

Правителството не е идеално и всички са наясно какви щети нанася на всяка от партиите, но във външнополитически план работи добре, а обществото се успокоява, смята Борисов.

Решението за концесията на "Лукойл" вече е взето, сега експертите, министърът на енергетиката и депутатите трябва да го извършат, спазвайки закона, заяви още той. Отрече думите на президента, че пристанището "Росенец" е отдадено по време на управлението на ГЕРБ:

"Винаги съм твърдял, че ролята на президента като институция е обединяваща, но той вече трудно прикрива разочарованието си, че има редовно правителство, хареса му две години и половина еднолично да управлява".

По думите му през последните две години над 5 милиарда лева са изтекли към Русия заради рафинерията в Бургас.

"Сега започваме да си говорим кой дал концесия. Когато Костов подписа за "Нефтохим Бургас", тогава е дадена и концесията за пристанище "Росенец", доколкото знам".

Борисов разкритикува назначението на Ивайло Шотев от ПП-ДБ за заместник-министър на икономиката, защото имал роднини в "Държавна сигурност".

"Вчера разбрах за едно назначение в Министерството на икономиката и една реставрация на децата на ДС. За Ивайло Шотев говоря. Баща му ми е приятел, но когато работех в пожарната, беше шеф на ДКМС на МВР. Да, някои ще кажат, че децата не носят вината на родителите си, но прави впечатление".

Борисов уточни, че това назначение не е съгласувано с ГЕРБ и е разбрал за него от медиите.

__________________________________________________________________________________________________

Христо Иванов - ПГ на "ПП - ДБ": "Целта е възможно най-бързо, до Нова година да приключим с конституционните промени, общата цел е. Що се отнася до законодателната техника сега е започнала работа неформално конституционната комисия, сега тече процедура по съгласуване. Имаме законопроект ПП-ДБ, който радваме се да кажа, е съгласуван и обсъждан с "Правосъдие за всеки".

Вижте повече в прякото включване на Вера Александрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ливърпул договори продажбата на Джордан Хендерсън и победи Карлсруе в контрола
Ливърпул договори продажбата на Джордан Хендерсън и победи Карлсруе в контрола
Приключи българското участие на сингъл на европейското лично първенство по тенис до 18 г.
Приключи българското участие на сингъл на европейското лично първенство по тенис до 18 г.