НОВИНИ

Камила Валиева се завръща на леда този уикенд

камила валиева издържа психически отново рускиня спечели златото
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
13:43, 23.03.2022
Чете се за: 03:02 мин.
Спорт
Слушай новината

Състезателката по фигурно пързаляне Камила Валиева се готви да се завърне на леда този уикенд в Русия, въпреки че над нея все още виси угрозата от наказание заради употреба на допинг.

15-годишната фигуристка стана изключително популярна на Зимните олимпийски игри през февруари в Пекин, където се превърна в първата жена, изпълнила четворен скок на подобен спортен форум. Едновременно с това обаче се замеси в скандал с употреба на допинг. Въпреки това ѝ беше позволено да продължи участие на Игрите.

Очаква се Камила Валиева се състезава за Купата на "Първи канал" в Саранск, Русия.

Състезанието е само за фигуристи от Русия, организирано в знак на протест срещу забраната на руски и беларуски състезатели да се включват в Световното първенство в Монпелие (Франция) заради военната инвазия в Украйна.

Камила Валиева беше едно от най-дискутираните имена на Игрите в Пекин. Първоначално тинейджърката беше възхвалявана за това, че стана първата жена, която направи четворен скок на Зимни олимпийски игри, което постигна в отборното състезание. Но положителен тест за допинг от декември 2021 година за забранената субстанция триметазидин превърна участието ѝ в кошмар.

Спортният арбитражен съд (КАС) обяви „изключителни обстоятелства“ по отношение на нейната възраст (15 години) и времето на резултата от теста, който стана ясен, след като тя вече е участвала на Игрите и близо шест седмици след вземането на пробата.

Камила Валиева напусна леда след последното си изпълнение в Пекин, обляна в сълзи, след като направи много грешки и от първото място след кратката програма стигна до четвърто след волната програма. Така, от фаворит за златото, тя остана извън почетната стълбичка.

Случаят с допинга тепърва ще се решава. Руската антидопингова агенция разполага с шест месеца от датата на уведомяването за нарушението на Камила Валиева, за да вземе решение за евентуална санкция. Това може да означава, че решението ще бъде отложено до август.

Медалите все още не са връчени за отборното състезание по фигурно пързаляне в Пекин 2022, като САЩ и Япония са втори и трети, а Канада остана на четвъртата позиция. Русия завърши на първо място, благодарение на участието на Камила Валиева.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адвокат Менков внесе в съда жалбите срещу задържането на Борисов, Горанов и Арнаудова
Адвокат Менков внесе в съда жалбите срещу задържането на Борисов, Горанов и Арнаудова
Главният прокурор оспорва в КС правилника за дейността на НС
Главният прокурор оспорва в КС правилника за дейността на НС