НОВИНИ

"Канарче" ще измерва качеството на въздуха в най-голямата детска градина в България

Цанка Николова
от Цанка Николова
19:31, 21.07.2021
Чете се за: 03:00 мин.
Още
канарче измерва качеството въздуха голямата детска градина българия
Слушай новината

Всеки път, когато качеството на въздуха в помещенията спада, било то заради висока температура или високи нива на въглероден двуокис, канарчето започва да писука. Това ще бъде индикация, че стаята трябва да бъде проветрена. Устройството ще измерва стойностите денонощно и на база на данните персоналът ще знае кога какви мерки да предприеме. А самите деца сами ще напомнят да влезе чист въздух, ако преподавателите забравят.

А защо канарче? В миналото, когато миньорите слизали под земята, често взимали клетка с канарче със себе си и по време на работа следели птичето. Ако то изведнъж покаже признаци на безпокойство или се почувства зле, хората напускали мината.

Точно затова от Столичната община избрали именно канарчето да измерва състоянието на въздуха във всички 20 групи в ДГ "Сърничка" 76 в "Младост 4". Това ще даде картина за самите стаи какво е поведението и на децата, и на персонала. А през следващите шест месеца ще има и пълна картина за навиците, дейностите и управлението на качеството на въздуха в тази детска градина. Проектът е пилотен и ако пожъне успех, ще бъде приложен и в други детски градини в столицата.

Същевременно в същата детска градина се монтират и соларни панели, които ще произвеждат електроенергия за собствени нужди. По думите на зам.-кмета по дигитализация Генчо Керезов това ще спести разходи в дългосрочен план на детската градина.

"Соларните панели ще спестят и около 11 тона въглеводородни емисии на година и 13 киловатчаса енергия", заяви Керезов.

Само от спестяванията за по-малко от 8 години тази инвестиция ще бъде възвърната, допълни още той.

Според столичния кмет Йорданка Фандъкова най-голямата задача, която днес стои пред градовете в България, е свързана със "Зелената сделка" и с плана за устойчивост.

"До този момент на територията на Столичната община има монтирани соларни панели на 19 детски градини и 2 училища, а в 7 сгради има монтирани термопомпи, които също произвеждат енергия от възобновяеми енергийни източници. Много е важно цялото общество да имаме тази цел, за да можем да вървим към по-екологичен начин на живот" каза Фандъкова.

Столичният кмет заяви, че възможностите за градовете по плана за устойчивост са много.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свиленски: Поканата за среща от ИТН показва желание за диалог
Свиленски: Поканата за среща от ИТН показва желание за диалог
Токов удар спря водата на много места в Пловдив
Токов удар спря водата на много места в Пловдив