НОВИНИ

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на София ще бъде обявен през септември

bnt avatar logo
от БНТ
08:45, 09.08.2023
Чете се за: 05:07 мин.
Регионални
Слушай новината

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на София ще бъде обявен през септември, когато изпълнителната комисия и лидерът на партията вземат решение. Това каза в "Денят започва" председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

"Ние сме най-голямата партия, с най-много структури, текат номинации, демократичен процес, за да няма спускане на парашутисти... Ние сме политическата сила, която изгради 52 км метро, която преобрази града, огромни булеварди, нови паркове и няма как едни жълти павета да изтрият с гумичка, всичко, на което хората се радват в кварталите", заяви Георгиев.

Каза, че ГЕРБ се отнасят изключително сериозно да предложат най-добрия кандидат, но не даде отговор дали това ще бъде той.

По темата за Паметника на Съветската армия Георгиев каза, че екип от международни експерти ще изготви предложения как да се промени пространството около паметника. Потвърди, че монументът ще бъде премахнат.

"Няма да ни спрат. Тук е ролята на държавата да изпълни своето задължение да изпълни решението на СОС. Те впрочем вървят в този посока с последното решение на МС, така че очакваме областният управител да предприеме всичко необходимо по този казус. Ние сме го решили и за нас той е затворен и разбира се, че ще се спекулира с него БСП няма нужда да си късат ризите. Ние сме възложили на главния архитект да обяви международен конкурс за да могат гражданите на София да решат, съобразно предложенията, които ще получим от най-добрите архитекти в света какво да се превърне това пространство", каза Георгиев.

За наредените в редица жълти павета, Георгиев заяви, че това е работа на специалистите и те носят отговорност. Няма да им се плати нито лев, ако не си свършат работата като хората, каза той.

"Общината не е избрала някой квартален майстор, а една от най-големите строителни компании, публична компания, която има правомощия да работи такъв тип обекти - т.е. културни ценности. Аз очаквам наистина строителите да измият срама от челото и да си свършат качествено работата. До момента нито един лев не им е платен и няма да им бъде платен. Имиджовата щета за тях е огромна. 100 000 лв. вече бяха глобени и глобите ще продължат", каза Георгиев.

Заяви, че се чуди дали това неможене е случайно, защото за него е странно една от една най-големите компании да не може да подреди 2 000 квадрата жълти павета.

Георгиев говори също и по програмата на Столична община, която вече година дава правна подкрепа за жени и деца, пострадали от домашно насилие, дава им безплатна адвокатска помощ и психологическа консултация.

Предвидените пари за 100 дела вече са достигнати и на последното си заседание СОС е гласувал подкрепата да се увеличи с 50 %. Програмата е отворена за жени и деца от цялата страна.

Приета е и втора мярка - още едно защитено жилище, апартамент или къща на секретна локация, където се настаняват до 6 месеца жени и децата им, които имат нужда от подкрепа. Помещението е обновено, има домашна среда, компании са дарили книги и детски играчки, каза Георгиев.

Столична община е ангажирала най-добрите адвокати по човешки права и до момента имат над 30 издадени ограничителни заповеди, делата са 60.

Общината вече е провела и обучения с над 600 жени от различни компании. Задължили са също общинските болници да обучат лекарите и да създадат ясна организация, когато постъпи жена в спешен център да докладват, ако има случай на домашно насилие.

Всичките мерки са в размер от около 100 000 лева.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пламена Миткова на финал в скока на дължина на европейското по лека атлетика до 20 г.
Пламена Миткова на финал в скока на дължина на европейското по лека атлетика до 20 г.
Байерн Мюнхен вдига офертата за Хари Кейн
Байерн Мюнхен вдига офертата за Хари Кейн