Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Каракачанов: Беше грешка да се ходи на крака в РСМ

от БНТ
19:24, 20.01.2022
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

"Винаги сме подхождали прагматично, но вината в прагматичното решение е в Северна Македония. България първа призна Македония. Когато беше под гръцко ембарго, България даде и финансова помощ. Цялата търговия на Македония минаваше през България, те успяваха да оцелеят благодарение на България. Когато беше гражданската война 2000 г., конфликтът между правителството и албанците, България оказа военна помощ. С подписването на договора от 1 август 2017 г., и още преди те да започнат да го изпълняват, България даде съгласие те да влязат в НАТО". Това заяви Красимир Каракачанов в "Още от деня".

"Гърците им наложиха ултиматум. Ние направихме договор между две партньорски държави, а не между врагове. Днес страдат македонците. България е в ЕС и в НАТО. Те страдат от собствената си глупост", каза още Каракачанов.

Той коментира и срещата между премиерите на България и Северна Македония и подписания договор.

"Първо, беше грешка да им се ходи на крака. Новото е, че те пратиха като официална нота до ООН, че името Северна Македония касае само територията на тяхната република Северна Македония. Това е добре. Но вижте реакцията на македонския президент след срещата му с нашия премиер, затова аз казвам, че нашият премиер няма голямо основание за оптимизъм", обясни Каракачанов.

"Лошото е, че нашият премиер като историческа грамотност е нула, като екип, който може да го съветва е две нули. Не може да отидеш и да говориш, че в България имало фашистки режим, ама българите не били фашисти. При положение, че в България никога не е имало фашизъм, той трябваше да им отговори, уважаеми господа, фашизъм в България не е имало и това е научно доказано, и вие трябва да приключите с тези югославски и съветски клишета", каза още той.

"Говорим за големия успех, че до два месеца ще има авиовръзка между София и Скопие, ама никой няма да пътува в тази авиолиния, през 2009 г. беше закрита такава авиолиния, защото никой не искаше да пътува", обясни Каракачанов.

"За коридор номер 8 се говори от 1998 г., всички македонски правителства го обещават, включително и правителството на Заев и нищо не правят. Ние имаме да довършваме 2 км, а те са до никъде", каза Каракачанов.

"Ако някой иска да влезе в ЕС да се държи почтено и нормално, ако не иска, да не ни губи времето да се разкарваме", заяви категорично Каракачанов.

Според него идеите на новото управление няма да проработят.

"Не може да се откажеш от идентичността си, от това, че в Скопие се залага и се провежда политика на говора на омразата. Какво значи да успеем? Да клекнем на претенциите на македонците, или тях да ги направим нормални европейски граждани. Нашият интерес е да се държим като суверенна държава, а не като помияри, и да се държим като хора, които отстояват интересите на България", заяви Каракачанов.

Той коментира и обидите по адрес на премиера и графитите по централа на "Продължаваме промяната": "Не толерирам подобни неща, но нека не забравяме, че премиерът защитаваше онези хора с яйца и камъни. Когато сееш гръмотевици, жънеш бури."

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Километрично задръстване на Е-79 в участъка Лютидол - Ребърково
Километрично задръстване на Е-79 в участъка Лютидол - Ребърково
Първа копка постави началото на строежа на храм в Люлин
Първа копка постави началото на строежа на храм в Люлин