НОВИНИ

Каракачанов: Военна подкрепа означава да пратим войски, а няма какво да дадем

bnt avatar logo
от БНТ
07:50, 01.04.2022
Чете се за: 02:27 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Руското влияние в България е много по-силно, отколкото в Северна Македония. България е освободена от Руската империя. Македония – не. Тя остава под турско робство. Това заяви в "Денят започва" Красимир Каракачанов, почетен председател на ВМРО и бивш министър на отбраната.

„След 1948 г. в тогавашна Титова Югославия самият Тито, разваляйки си отношенията със Сталин и Съветския съюз, провеждаше политика, в която буквално изкореняваше руското, съветското влияние. В Македония това влияние го няма. И това е една голяма лъжа. За съжаление тя се поддържа и от някои наши партньори, предполагам от наивност, не от злонамереност. И едва ли не ако Македония не влезе в ЕС, ще я последва украинския сценарий. Това е несериозно. Защото Македония е член на НАТО. ЕС не дава никаква защита“, каза Каракачанов.

Той допълни, че нападение на Северна Македония по украински сценарий означава задействане на чл. 5 от Договора за НАТО.

По думите на Каракачанов политиката на Македония още от времето на Титова Югославия е да се налага нова идентичност и да се отрича съществуването на българи.

„Северна Македония, не бих казал, че нищо не е направила, по времето на бившия премиер Заев имаше един-два опита в тази посока /за приемане в ЕС/, но те не бяха достатъчни“, изтъкна Каракачанов.

Според него трябва да спре фалшификацията на българската история, на базата на която се развива и омразата към българите. И е категоричен, че не трябва да правим компромиси с нашите национални интереси.

Каракачанов е на мнение, че България не трябва да оказва военна помощ на Украйна.

„Военна подкрепа означава да пратим войски. А няма какво да дадем. 25 години българските политици под външен натиск рязаха българското въоръжение. Какъв партньор сме в НАТО, като сме останали без техника“, попита бившият министър на отбраната.

Вижте разговора във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Балтов: Не е ясно какво точно ще се плаща на медиците на първа линия
Проф. Балтов: Не е ясно какво точно ще се плаща на медиците на първа линия
Застудяване в неделя. Какво време ни очаква през април?
Застудяване в неделя. Какво време ни очаква през април?