НОВИНИ

Служители на МВР и на затворите вдигат протестен палатков лагер. Какви са исканията им?

Софи Цветкова
от Софи Цветкова
07:50, 01.04.2022
Чете се за: 01:50 мин.
Общество
Слушай новината

МВР отново на протест. Синдикалната федерация на служителите в МВР и Синдикатите на служителите в затворите в България правят палатков лагер пред министерството на финансите. Протестът започва в 12.00 ч.

Исканията им остават същите - увеличение на основните възнаграждения.

Служителите на МВР искат 25% увеличение на основното трудово възнаграждение. Настояват и за реална и цялостна реформа в МВР и специализираните дирекции в Министерство на правосъдието. Твърдят, че диалог с правителството не се води.

Ако исканията им не бъдат удовлетворени, са готови на "радикални" действия.

"Днешният протест е аналогично продължение на това, което се случва от съставяне на новото правителство. След 20 февруари, когато проведохме нашия протест с много ясни искания, имахме срещи с министър-председателя, няма абсолютно никакво движение по темата. Не случайно сме избрали днешния ден. Ние сме го нарекли "ден на политическата истина". В общи линии нещата остават същите - не приемаме политиката по доходите в Министерството на вътрешните работи, съответно и в Министерство на правосъдието и категорично заявяваме, че към момента реформа в МВР няма. Приоритетните теми, заложени в приложение 10 на коалиционното споразумение след първите 100 дни на правителството категорично заявяваме, че не се работи по тях и не се изпълняват", каза Илия Кузманов, зам.-председател на Синдикална федерация на служителите в МВР.

Вижте повече от исканията на протестиращите във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Балтов: Не е ясно какво точно ще се плаща на медиците на първа линия
Проф. Балтов: Не е ясно какво точно ще се плаща на медиците на първа линия
Застудяване в неделя. Какво време ни очаква през април?
Застудяване в неделя. Какво време ни очаква през април?