НОВИНИ

Кърджалийско: Има ли изборна търговия в Джебел?

bnt avatar logo
от БНТ
12:32, 14.11.2021
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

В Кърджалийско, през нощта, наш екип заедно с екип на БНР, засне автобуси с безплатен транспорт за български изселници от Турция. Автобусите пътували към градовете Кърджали и Джебел. Дали това е изборен туризъм?

Към 11.00 часа избирателната активност в област Кърджали е около 12% - и в избора за президент, и във вота за народни представители. Две машини тук в града и в село Овчари са дали дефекти. С решение на ЦИК, вотът там се извършва с хартиени бюлетини.

На автогарата в Кърджали в момента няма автобуси, които да пристигат от Турция. По-рано през седмицата обаче е имало и редовни линии, и извънредни, които са докарали хора, за да гласуват. В замяна транспортът за тях е бил безплатен.

Въпреки че българските изселници с двойно гражданство имат право по закон да гласуват на изборите, остава съмнението за контролиран вот в полза на определен кандидат или партия.

В 4.30 ч. сутринта в Джебел е необичайно оживено. Още преди изгрев пристигат пълни автобуси от Турция. За хората, които искат да гласуват пътуването е без пари.

На въпроса на БНТ кой организира безплатния превоз, пътниците отговарят така:

"Потърсих фирмата и те ми казаха, че е безплатно", заяви Нежла Дьонмез.

Тя допълни, че няма да плати и на връщане, "защото направиха списъци и записаха имената".

Самите изселници казват, че не помнят такъв наплив. Според тях много хора пристигат в България, но не всички ще гласуват. Защото има и недоволни. И от организацията на превоза и от неспазени политически обещания.

"Нищо не се прави за нас. Знаете какви са ни пътищата. Нямаме осветление по улиците. От години насам е така. Няма да гласувам. И да гласувам, какво се променя, нищо", казват изселниците.

На автогарата в Кърджали всеки ден пристигат 8 автобуса от Турция по редовни линии. Напоследък почти всеки курс е запълнен до последното място.

"Колко милиона българи има - в Америка, Турция, Германия? Колко? Милиони. Всичките трябва да гласуват. За мене - всички трябва да гласуват. Защото имат право", коментират хората.

След изборния ден български изселници отново ще стегнат куфарите, за да пътуват безплатно. По обратния маршрут - към Бурса, Измир, Истанбул.

Репортер: Димитър Димитров

ВСИЧКО ЗА ВОТА - КАК ГЛАСУВАХА ПОЛИТИЦИТЕ, КАКВО СЕ СЛУЧИ В СЕКЦИИТЕ, РЕЗУЛТАТИ, РАВНОСМЕТКИ И ИЗВОДИ - ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В две секции в Благоевградско има проблеми с машините
В две секции в Благоевградско има проблеми с машините
Две основни версии за пожара с три жертви в ковид отделението в Сливен
Две основни версии за пожара с три жертви в ковид отделението в Сливен