НОВИНИ

КАС забрани на Русия да замени химна си с "Катюша"

bnt avatar logo
от Калоян Николов
09:50, 16.03.2021
Чете се за: 00:50 мин.
Още
кас забрани русия замени химна катюша международни турнири

Спортният арбитражен съд (КАС) забрани на Русия да изпълнява патриотичната песен "Катюша" на големи международни турнири, докато националният химн на страната е забранен заради допинг нарушения.

Миналият месец от Руската федерация входираха предложение до Върховния съд на спорта в следващите две години вместо химна на странта да изпълняват се изпълнява патриотичната песен "Катюша", която добива широка популярност в странта по време на Втората световна война.

В понеделник от КАС са отхвърлили предложението, цитирайки решението си през декември, в което се казва, че „Руският национален химн (или друг химн, свързан с Русия)“ ще бъде забранен на официални състезания. „Панелът на КАС счита, че „всеки химн, свързан с Русия“ се отнася за всяка песен, асоциирана или свързана с Русия, която включва и „Катюша“, каза говорител за АФП.

Композирана през 1938, „Катюша“ е химнът на възпоменание от победата на Съветския съюз срещу нацистка Германия във Втората световна война – централен национален празник на Русия и причина за гордост на президента Владимир Путин с неговата армия. Текстът на песента е свързан с молитвата на млада жена – Катюша, която говори от края на реката на своя любим, който е напуснал, за да защитава своята „родна земя“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марица отнесе Берое за първенството
Марица отнесе Берое за първенството
Спомен за Косьо Марков от "Тангра"
Спомен за Косьо Марков от "Тангра"